a

“AYYILDIZLAR” MÜZİK TOPLULUĞUNUN TARİHÇESİ

1960 yıllarında İngiltere, Liverpul kentinde ilk elektro gitar grubu “THE BEATLES” adında kurulmuştur. Kısa zaman içinde bütün dünyaya yayıldı. Türkiye’de “BEYAZ KELEBEKLER”, “KURTALAN EKSPRES”, “MOĞOLLAR”, vs. Aynı zamanda eski Yugoslavya’nın bütün kentlerinde de gruplar kurulmaya başladı. Daha popüler bir kaçını sayalım: “CRVENİ KORALJİ”, 1962 “PROARTE”, “İNDEXİ”, “LEB İ SOL”, “KORNİ GRUPA”, “DUBROVAÇKİ TRUBADURİ”, “ZABRANJENO PUŞENJE”, “BİJELO DUGME”..ve daha bir çok sayamadığım gruplar.

Kısa zaman içinde Prizren kentinde de  gitar grupları kurulmaya başladı. İlk önce “DEÇACİ SA BİSTRİCE” (Bistriça Çocukları), “TELSTAR”, “FANTOMİ”, “PAUCİ” (örümcekler), başta Niyazi Bütüç ile, ben de bu gruplardan etkilenerek gitar öğrenmeye kararlıydım. Bu gruplardan “BİSTRİÇA ÇOCUKLARI” okullarda balolar düzenlerdi, bir de “Maraş” semtinde benim oturduğum mahallede baloları, benim rahmetli amcam Tasim Jılta organize ederdi. Onun sayesinde “Bistriça Çocukları”nın ismi Rodo olan gitaristi bana gitar çalmayı öğretti ve rahmetli kardeşim Nadi Jılta bir akustik gitar aldı. Hemen “ZİBRİBİDİYUS” isminde bir grup kurduk ben, İsmet Babacan ve Agim Rifat. Provaları İsmet’in evinde yapardık. Kısa bir süre sonra, İsmet bey ailesiyle birlikte Türkiye’ye göç etti ve grubumuz dağıldı. Bundan sonra, benim inisiyatifimle, ben, Orliç Başa, Sebastiyan Delhusa ve Froki “ASTEROİDİ” grubunu kurduk. Provalar bizim Maraş’taki evimizde oluyordu. Bu grupla az çok başarılarımız oldu. Müzik okulunda, öğretmen okulunda ve Maraş’ta balolar düzenliyorduk ve ilk defa da Prizren dışına çıktık. Yakova kentinde ve Ştrpce’de balo düzenledik, İngilizce şarkılar söylüyorduk. Türkiye’deki gruplardan etkilenerek Türkçe şarkılar ve melodiler ilgimi çekmeye başladı. O zamanlar Prizren “Doğru Yol” KGSD halk konserleri düzenlerdi. Amcamın oğlu Ulvi Jılta Prizren’de popüler isimlerden biriydi ve beni gitarımla birlikte “Doğru Yol”un Kültür Evi’nde düzenleyeceği konsere davet etti. İlk defa Türk Halk Müziği enstrümanları arasında gitar da oldu ve Ulvi bey o konserde “Ayvalarım Sarardı” şarkısını söyledi.

Bu konserden kısa bir süre sonra ben Neki Jılta, Reşit İsmet, Hüseyin Kazaz, Macit Lubeçeva, rahmetli Burim Zurnaci ve rahmetli Sebaydin Kurtiş “Ayyıldız” topluluğunu 10. 09. 1969 yılında kurduk./Neki Jılta/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BOSNA HERSEK VE HIRVATİSTAN’DA SEL

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş