a

“BAŞARININ SIRRI ÇOK ÇALIŞMAK”

Kosova şartlarında girişimcilik oldukça meşakkatli bir iş. Hele birde kadınsanız, erkek egemen ticaret dünyasında tutunmanız için daha da fazla mücadele etmeniz gerekiyor. Türkiye mezunu Diba Celina tüm bu bariyerleri yıkarak Kosova’nın en genç ve ad yapmış moda tasarımcılarından biri olmayı başarmış…

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Moda Tasarımı Bölümü mezunu Diba Celina kısa bir süre içerisinde Kosova’da isim  yapmayı başarmış genç girişimci kadınlardan biri. Lisansının ardından hem moda evini açan hem de akademik kariyerine devam eden Diba Celina, başarının sırrını çok çalışmak olarak tanımlıyor.

– Röportajımıza başlamadan önce “başarıyı” nasıl tanımlıyorsunuz?

-Başar benim için çok çalışmak demek. Çok çalışıldığı zaman başarıya ulaşılabildiğini düşünüyorum. Aynı zamanda kompleksin olmayacak. Eğer kompleksiniz varsa başarıya adım atamazsınız.

-Tasarımcı olmaya nasıl karar verdiniz?

-Ailem tekstille uğraşıyor. Ailemin yönlendirmesiyle moda tasarımı okumaya karar verdim. Aslında, küçüklüğümden beri hayalim mimar olmaktı. Mimar Sinan Üniversitesi’nde mimarlık okuyacağıma çok emindim. Moda tasarımı okuyacağımı hiç düşünmemiştim. Ancak ailemin isteği üzerine üniversite başvurumda ilk tercih olarak moda tasarımı bölümünü yazdım ve kazandım. Aslında aileme ve özellikle babama çok teşekkür ederim. Onların sayesinde bugün başarılı bir moda tasarımcısı oldum.

– Moda dünyasındaki gelişmeler son zamanlarda birçok “tasarımcının” doğmasını sağladı, sizin farkınız nedir?

-Benim farkım kaliteli çalışmam. Kumaşların en kalitelisini seçiyorum. Kumaşları seçerken tasarımıma uyumlu olmasına çok dikkat ediyorum. Bol kumaş kullanmaktan kaçınmıyorum.

– Koleksiyonlarınızın oluşum sürecini anlatır mısınız? Nelerden ilham alıyorsunuz?

-İlhamdan ziyade, bana gelen kişiyi iyi tanımaya çalışıyorum. Kişiliğini öğrenmek ve ona göre tasarım yapmak benim için çok önemli. Elbiseyi nerede giyeceğine de dikkat ediyorum.

– Tasarımlarınız ne tür kumaşlar kullanıyorsunuz?

-Daha çok abiye üzerine çalıştığım için, taşlı danteller ve krep kumaş kulllanmayı tercih ediyorum. Çünkü vücut hatlarını daha iyi gösteriyor.

-Kişiye özel tasarımlar yapıyor musunuz?

-Evet yapıyorum. Zaten daha çok kişiye özel tasarım yapmayı tercih ediyorum. İlk yaptığım tasarım da kişiye özeldi. Bu bende büyük bir etki bıraktı ve kişiye özel tasarım yapmaya devam ettim.

– Aksesuar sizin için önemli midir? Tasarımlarınızda kullanır mısınız?

-Tasarımlarımda aksesuar en başta yer alır. Her tasarımımda müşteri istmese bile bir aksesuar hediye ediyorum. Aksesuarın tasarımlarımı tamamladığını ve güzelleştirdiğini düşünüyorum.

– Yeni tasarımlar yaparken geçmiş tasarımlarınızdan etkileniyor musunuz?

-Tasarımlarımda her zaman belli bir çizgi oluyor. Eski ya da yeni tasarım olsun beni takip eden kişiler o elbisenin benim tasarımım olduğunu anlayabilirler.

– Tasarımlarınız gelişim sürecinde edindiğiniz tecrübeler size neler kazandırdı?

-Öncelikle kalitemi arttırmamı sağladı. Her yeni tasarımda kendimi biraz daha ilerlettim. Çok büyük ve profesyonel bir ekiple çalışıyorum. Her geçen gün daha iyi tasarımlara imza atıyoruz.

-Gelecekte moda dünyasında “asla” moda olmaması gerekiyor dediğiniz bir detay var mı?

-Türkiye’de eğitim aldım ve Kosova’da yaşıyorum. Türkiye byarağında da Kosova’da kabul edilen Aranvutluk bayrağında da kırmızı var. Ve gerçekten çok fazla tercih ediliyor. Bence gelecekte kırmızı daha az kullansak daha iyi olur.

Kısa bir süre içerisinde bine yakın tasarıma imza atan Diba Celina’ya sosyal medya üzerinden ulaşmanız mümkün. Diba celina,  markasının internet sayfasının da kısa bir süre içerisinde açılacağını belirtiyor./kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

MECLİS  EQAR HAKKINDA TAVSİYE RAPORUNU ONAYLADI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş