a

ŞİFA KAYNAĞI BÖĞÜRTLEN

Birçok insanın severek yediği meyvelerden biri böğürtlen. Ancak o sadece tadı hoşunuza gittiği için yiyebileceğiniz bir meyve değil aynı zamanda aklınıza gelmeyecek kadar çok faydası bulunan bir şifa kaynağı. İşte kanserden, sindirim sistemine kadar birçok konuda böğürtlenin görevi.

Böğürtlen tam bir C Vitamini deposudur. C vitaminiN vücutta önemli birçok fonksiyonu var.C vitamini kan basıncını düşürmeye yardımcı, kardiyovasküler rahatsızlıklara karşı ve bağışıklık sistemi için yaşamsal önem taşıyor. C vitamini ayrıca vücudun demir emilimini de sağlıyor. Demir almak kadar vücudun bunu emmesi de önemli.

bogurtlen

Böğürtlenler ayrıca yüksek lif değeri taşıyor.Aşağı yukarı bir avuç dolusu böğürtlen günlük alınması gereken lif miktarının 3’te 1’ini karşılıyor.Böğürtlenler ciltteki ufak tefek yaraları iyileştirebiliyor ve gözenekleri sıkılaştırarak tonik görevi görebiliyor. Eskiden böğürtlenler koca karı ilacı olarak kullanılır ve püre haline getirilerek yaralara sürülürdü.

Böğürtlenler antosiyonin adı verilen ve antioksidan içeren bir grup bitki pigmenti  de içeriyor.Bazı antosiyoninler tümör hücrelerinin büyümesini engelliyor. Ayrıca böğürtlenler flavonoid adı verilen ve C3G denilen bir maddeyi içeriyor. Bu da cilt ve akciğer kanserine karşı etkili bir madde.

Böğürtlenler lutein denen bir maddeyi de içeriyor. Luteinin görevi ise gözü ultraviyole ışınların yarattığı tehlikeden korumaya yardımcı. Bir avuç dolusu böğürtlen günlük alınması gereken manganez miktarının yarısını karşılıyor. Mükemmel bir mineral olan manganez kemiklerin güçlenmesi için hayati önem taşıyor. Folik asit özellikle hamile bayanların en önemli ihtiyaçlarından biridir. Böğürtlen hücre yapımında önemli rol oynayan folik asit için de önemli bir kaynak görevi görüyor.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

RAMAZAN’DA GAZLI İÇECEKLER SAĞLIKLI MI ?

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel