a

TARİHİN DEĞİŞTİRİLMESİ AMACI GÜDÜLMEMEKTEDİR

buyukelci songul ozan

T.C. Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in ziyaretiyle ilgili Kosova medyasının bir kısmında yayımlanan haberlere ilişkin olarak RTK ve Anadolu Haber Ajansı’nın sorularını  yanıtladı. Türkiye’nin Priştine Büyükelçiliği tarafından yapılan basın açıklaması şöyle:

T.C.  Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer 18-19 Ağustos 2011 tarihlerinde Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar’ın davetine icabetle KDTP’nin geleneksel iftar yemeğine katılmak üzere Kosova’yı ziyaret etmiş, bu vesileyle Başbakan Hashim Thaçi ve Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanı Rame Buja ile ikili görüşmelerde bulunmuştur.

Sözkonusu görüşmeler iki ülke arasında siyasi, ekonomik, kültürel alanda olduğu gibi eğitim alanında da mükemmel düzeyde seyreden ilişkilerin pekiştirilmesi açısından önemli fırsat teşkil etmiştir.

Bu bağlamda Milli Eğitim Bakanı Dinçer’in Bakan Buja ile görüşmesinde, iki ülke arasında eğitim alanında işbirliğinin derinleştirilmesine yönelik bir protokolün imzalanmasına, Kosova’da ülkemiz tarafından uluslararası standartlarda eğitim veren bir üniversitenin kurulmasına, yeni kurulan Prizren Üniversitesi’ne altyapı ve akademisyen desteği sağlanmasına, bu çerçevede, TİKA ile Kosova Eğitim Bakanlığı arasında geçtiğimiz yıl imzalanan işbirliği protokolüne ilişkin hususlar ele alınmıştır.

Öte yandan, görüşmede, Kosova’da bazı ilköğretim kitaplarının Osmanlı dönemi ve Türkler hakkında yanlış ve önyargılı ifadeler içeren unsurlardan ve bazı haritaların ülkemiz tarafından kabul edilemez adlandırmalardan arındırılması için önümüzdeki dönemde yürütülebilecek işbirliği olanakları da değerlendirilmiştir.

Esasen, konuya ilişkin, Kosova Eğitim Bakanlığı’nın duyarlı yaklaşımıyla iki ülke arasında teknik düzeyde yararlı bir işbirliği yürütülmektedir.

Bu işbirliği ile hedeflenen gelecek nesillerin önyargılardan arındırılmış, nefret unsurları içermeyen objektif bir tarih anlayışıyla bilgilendirilmesini sağlamaktadır. Bu itibarla, bahsekonu proje, bazı basın-yayın organlarında yer aldığı şekliyle “tarihin değiştirilmesi” gibi bir amaç taşımamaktadır.

Zira, bütün etnik unsurlara barış ve hoşgörü içinde yaklaşan nesillerin yetiştirilmesi sadece Kosova ve Balkanlar için değil, dünyadaki bütün toplumların huzur ve barış içinde yaşaması için vazgeçilmez bir unsurdur.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

KOALİSYON HÜKÜMETİ SARSILMIYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel