a

İBRAHİM: TÜRK DİLİNİN DAHA FAZLA KULLANILMASI İÇİN ÇALIŞMALAR YÜRÜTECEĞİZ

Türk Hareket Partisi (THP) Genel Başkanı ve Milletvekili Enes İbrahim, uzun süren tartışmalara yol açan ve Meclis gündeminde olan dillerin kullanım yasasını gazetemize yaptığı açıklamalarla değerlendirdi.

Milletvekili İbrahim, yasa teklifinin detayları hakkında bilgi verirken bu yasanın Türk diline herhangi bir zarar vermeyeceğini de vurguladı.

Yasa teklifinin içeriği hakkında bilgi veren İbrahim, “Dillerin kullanım yasası Makedonya Cumhuriyetinde nüfusu yüzde 20’nin üzerinde olan etnik toplulukların ana dillerinin resmi dil olması için öngörülen bir yasa teklifidir. Aslında nüfusu yüzde 20’nin üzerinde olan etnik toplulukların ana dilleri bugüne kadar sadece yerel yönetimlerde resmi dil olarak kullanılmıştı. Sunmuş olduğumuz yasa teklifi ile birlikte yerel birimler haricinde tüm kamu kuruluşlarında nüfusu yüzde 20’nin üzerinde olan etnik toplulukların ana dillerinin resmileşmesini öngören bir yasa teklifidir. Bu bakımdan geçmiş dönemde de bu ve buna benzer yasaların Makedonya’da yer aldığını görmekteyiz. Zira Makedonya Cumhuriyeti Anayasasında dillerin kullanımı ile ilgili çok açık ve net maddeler yer almaktadır. Her ne kadar muhalefet anayasaya uygun olmadığını öne sürse de sonuçta VMRO-DPMNE bir siyasi partidir, Anayasa Mahkemesi veya Hakimler Kurulu değildir. Eğer iddia ettikleri gibi anayasaya aykırı ise bunun kararını da Anayasa Mahkemesi verecektir. Hukuki süreçlerde de siyasetin ve siyasetçilerin müdahale etmemeleri gerektiğini düşünüyoruz. Açıkçası ana muhalefet yine etnik gerginlik çıkartma peşinde. Çünkü Meclisten geçirilen yasa Cumhurbaşkanı İvanov tarafından veto edilerek tekrardan Meclise geri döndü. Meclise tekrardan yasanın geri gelmesiyle birlikte ana muhalefeti oluşturan partiler 32 bin değiştirge sunarak aslında Meclis çalışmalarını bir bakıma engellemek istediklerini gösterdiler” açıklamalarında bulundu.

‘Bu Yasa Türk Diline Herhangi bir Zarar Vermeyecektir’

Açıklamasının devamında Türk dilinin kullanımına da değinen İbrahim, “Makedonya’nın birçok bölgesinde yerel yönetimlerde Arnavut dili resmi olarak kullanılmaktadır. Her ne kadar Türkçe açısından nüfusumuz birçok belediyede yüzde 20’nin altında olsa da belediye meclis üyelerinin ve belediye başkanlarının iyi niyetleri doğrultusunda Türk dili de resmiyet kazanmıştır. Fakat gerek Arnavut dili gerekse Türk dilinin kullanımı veya uygulanması ciddi sıkıntılara yol açmıştır. En azından Türk dilinin kullanılması doğrultusunda da parti olarak plan program çerçevemizde çalışmalar yürütmekteyiz. Önümüzdeki süreçte de hem Türk dili hem de nüfusu az olan etnik toplulukların dillerini daha fazla kullanılması ve geliştirilmesi bakımından çalışmalarımız olacaktır. Sunmuş olduğumuz dillerin kullanım yasası Türk diline herhangi bir zarar vermeyecektir” dedi.

‘Birlikte Yaşama Kültürünü Geliştirirken Türkçeyi de Unutmamak Gerek’

Birlikte yaşama kültürünün geliştirilmesi gerektiğini de savunan İbrahim, “Birlikte yaşama kültürünü geliştirecek politikalar izlememiz gerektiğini düşünüyoruz. Yıllardan beri ayrıştırıcı politikalarla Makedonya’daki toplum maalesef bölündü. Bu bakımdan birlikte yaşama kültürünü geliştirirken Türkçeyi ve Türkleri de unutmamak gerek” ifadelerine yer verdi.

Milletvekili İbrahim VMRO-DPMNE ve koalisyonunun 11 yıllık iktidarlık döneminde Türk dilinin kullanımını geliştirmedikleri yönünde suçladı.

Bu konu üzerine yaptığı açıklamada İbrahim, “VMRO-DPMNE ve koalisyonu nüfusu az olan etnik toplulukların ana dillerinin kullanımı konusunda samimi olsalardı 11 yıllık iktidarlık döneminde Türk dilinin kullanımının geliştirilmesi için herhangi bir çalışmalarda bulunabilirlerdi.  Nitekim samimi olsalardı koalisyonlarında yer alan Türk ve Roman partisi de onlardan ayrılmazdı” dedi./yenibalkan/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSOVA ER YA DA GEÇ  SİLAHLI KUVVETLERİ’NE SAHİP OLACAK

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş