Kosovalı Türk asıllı ortopedik engelli Türkan Başa’nın yeni şiir kitabı; “Sen Gittiğinde Hanımeller Açmıştı” çıktı. 1 yaşında iken geçirdiği yüksek ateş sonucu ortopedik engelli olarak tekerlekli sandalyeye mahkûm olan 33 yaşındaki Kosovalı Türkan: “Engelli olmak önemli değil, engelleri ortadan kaldırmak önemlidir” diyor.
2002 yılında Kosova’da görevli Türk askerinin desteğiyle ilk kitabı olan ‘Tekerlekli Sandalye’yi çıkaran Türkan, 3’üncü kitabını şiir severlere sunmanın heyecanını yaşıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle basımdan çıkan “Sen Gittiğinde Hanımeller Açmıştı” kitabında Türkan; 97 şiirine yer vermiş.
Çocukluğu ve gençliği hastane odalarında geçen Türkan, okula gidemediğinde ilk şiirlerini annesi Arife Hanım’a yazdırdığını söylüyor. İlk defa 2004 yılında yazma kararı aldığını söyleyen Türkan, özel ders alıp okuma ve yazmayı söktüğünü söylüyor. “Annem benim kolum ve kanadımdır” diyen Türkan, “Annem benim için gençliğini heba etti, O’na her şeyimi borçluyum” diyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Altepe’nin desteğiyle yeni kitabı olan “Sen Gittiğinde Hanımeller Açmıştı”yı şiir severlerin beğenisine sunan Türkan, ilk kitabını geçtiğimiz günlerde Kosova ziyaretinde bulunan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a verdiğini söyledi. Uzun yıllar önce şiire başladığını söyleyen Türkan, aşkın tarifinin olmadığını, tarifi olsaydı şu anda aşk şiirleri kitabının olmayacağını söylüyor.
Hikayede yazdığını söyleyen Türkan, ancak şiire daha yatkın olduğunu söylüyor. İlk kitabının basmasından çıkmasından sonra çok olumlu tepkiler aldığını söyleyen Türkan, “Engelli olmak önemli değil, engelleri ortadan kaldırmak önemlidir” şeklinde konuştu.
Kitabının ismini taşıyan “Sen Gittiğinde Hanımeller Açmıştı” şiirini okuyan Türkan, şiiri çok sevdiğini söylüyor:
Sen gittiğinde hanımeller açmıştı
Balonu elinden kaçıran
Bir çocuk ağlıyordu
Hiçbir şey avutmuyordu beni
KIZIM BENİM HER ŞEYİM
Türkan’ın annesi Arife Hanım, “Türkan’ın okuma yazması olmadığından hep ben yazıyordum şiirlerini. Kuzenleri geliyor onları kenara çekip şiir yazdırıyordu. Bende çok üzülüyordum. Çünkü şiirlerini yazdırmak için akrabaların evlerine gidiyorduk ve sürekli sokaklarda geziyorduk. Bende daha sonra kendim yazmaya başladım. 1998 yılından 2004 yılına kadar ben yazıyordum deftere. Daha sonra azmetti ve okuma yazmayı çözdü ve kendisi yazmayı çözdü. Şu an kendi yazıyor. O benim canım. Dünya bir tarafa Türkan bir tarafa” diyor./E.Tabak/
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANI DİNÇER PRİZREN’DE GÖZYAŞLARINI TUTAMADI
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.