a

BAŞBAKAN YARDIMCISI JEVTİÇ TÜRKİYE’DE

Kosova Başbakan Yardımcısı Dalibor Jevtic, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sırbistan’a yaptığı ziyaretin barış ve istikrar adına önemli bir adım olduğunu belirterek “Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanı’nın bu adımı sadece istikrar, güvenlik ve emniyet perspektifi için değil ekonomik açıdan da önemli adımlar atma isteğini ortaya koydu. Bence bu çok önemli.” dedi.

Jevtic, TASAM, Milli Savunma ve Güvenlik Enstitüsü ve Nişantaşı Üniversitesi tarafından “Yeni Güvenlik Ekosistemi ve Çok Taraflı Bedeli” başlığıyla düzenlenen İstanbul Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Türk halkı ile Kosova halkı arasında uzun yıllara dayanan bir ilişkinin bugün de aynı şekilde devam ettiğini söyledi.

Türkiye’nin Batı Balkanlara yönelik attığı adımların önemli olduğuna vurgu yapan Jevtic, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sırbistan’a yaptığı ziyaretin barış ve istikrar adına önemli bir adım olduğunun altını çizdi.

Jevtic, “Türkiye’nin ve cumhurbaşkanının attığı bu adımı sadece istikrar, güvenlik ve emniyet perspektifi için değil ekonomik açıdan da önemli adımlar atma isteğini ortaya koydu. Bence bu çok önemli.” diye konuştu.

Ekonomin, Kosova’da istikrarın anahtarı olduğunu belirten Jevtic, bölgedeki istikrarsızlık ve savaştan dolayı kalkınmalarının nasıl zorlu bir süreçten geçtiğini anlattı.

Savaştan tüm Batı Balkan halklarının tek isteğinin barış ve istikrar olduğuna vurgu yapan Jevtic, şöyle konuştu:

“Ekonomik büyüme için barış ve istikrar gereklidir. Bunu sağlamak kolay değil elbette. Savaştan sonra yatırımları yatırımcıları ülkemize çekmek çok zor oldu. Fakat son dönemdeki gelişmeler Kosova’da bu konuda ciddi gelişmelerin olduğu yönünde. Kosova’da yaşayan bütün farklı toplulukların ortak bir isteği var, o da barış ve istikrar. Bu sadece Kosova için değil bütün Batı Balkanlar için önem ifade ediyor. Sırplar ile Arnavutlar arasındaki ilişkilerin düzelmesi özellikle bölge için çok önemli. Bu iki topluluk arasındaki ilişkilerin geliştirilme şansına sahibiz. Bu, beraberinde uzun vadeli bir barış ve istikrarı bütün Batı Balkanlara getirebilir.”

“Savaşmadan sorunları çözebilir miydik?”

Dalibor Jevtic, parti olarak Kosova’da sorunları diyalog yoluyla çözmeye çalıştıklarını anlatan Jevitic, şöyle devam etti:

“Aramızdaki farklılıkları savaşmadan aşabilir miydik? Evet. Kısa bir süre önce siyasette çok faal ve çoğunluğu temsil etmeyen biri olmamamıza rağmen bütün problemlerimizi farklı bir şekilde çözmeye kalktık. İlk olarak diyalogla, takdirle, iş birliği ile aslında bizim genel olarak o bölgeyi herkesin daha rahat yaşayabileceği bir yer haline getirebilmek için ancak bunu yapabilirdik.”

Ortadoğu’daki diğer ülkelerde baş gösteren gelişmelerin tüm Avrupa gibi Batı Balkanları da çok ciddi bir şekilde etkilediğini ifade eden Jevtic, Kosova’nın bu konuda insancıl bir politika oluşturmaya çalıştığını söyledi.

Milyonlarca insanın kendi isteği ve iradesi dışından topraklarından, evlerinden ayrıldığını ve daha güvenilir bir ülkeye sığınmaya çalıştığını kaydeden Jevtic, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Kendi iradesi ve isteği olmadan yerinden yurdundan edilen bu insanlara yardımcı olmak büyük bir insani meseleydi bizim için. Bu insanlar zorlu bir zamandan geçiyorlar. Duvarları aşarak hayatlarını kurtarmak, daha iyi daha güvenilir bir yer bulmaya çalışıyorlardı. Bu zorlu yolculuktu ve hala zorlu. Kosova’da biz hala bu meseleyle baş etmeye çalışıyoruz. Ben başbakan yardımcısı olmanın yanı sıra bu mültecilerin, sığınmacıların sorunlarını çözmekle de sorumluyum. Kosova’da yerinden yurdundan edilmiş ve evine dönemeyen çok sayıda insan var. Bu insanların Ortadoğu’dan neden kaçtığını neler çektiğini çok iyi anlıyorum. Bu sorun sadece Avrupa olarak değil dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük güçlük. İnsanların savaşlardan dolayı ülkelerinden ayrılmaları herkesin sorunudur. Onlara nasıl muamele ettiğimiz, nasıl yardım eli uzattığımız herkesin meselesidir.”/AA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

TÜRKİYE MEZUNLARI KOSOVA’DA BULUŞUYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel