a

PACOLLİ’DEN TÜRK YATIRIMLARININ KOSOVA’DA ARTMASI ÇAĞRISI

Türkiye-Kosova İş Forumu, TOBB’un ev sahipliğinde, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve Kosova Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Behgjet Pacolli’nin katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi.
Bakan Pacolli burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Kosova’da yapmış olduğu yatırımların önemine değinerek, bu yatırımların artması çağrısında bulundu. Kosova’nın yabancı yatırımcılara gerekli imkanları sağladığını belirten Bakan Pacolli, Kosova’nın coğrafi olarak Avrupa’ya yakın olduğunu ve Stratejik Yatırımlar Yasası ile ülkede yatırımcılara kolaylıklar sağlandığını kaydetti.
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’nin son 10 yılda kalkınma yardımlarını artırdığını belirterek, “Türkiye’nin sağladığı resmi kalkınma yardımı miktarı 2015 yılında 3,9 milyar dolarken, 2016 yılında 6,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir.” dedi.
Türkiye-Kosova İş Forumu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) ev sahipliğinde, Elvan ve Kosova Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Behcet Pacolli’nin katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi.
Elvan, burada yaptığı konuşmada, Kosova’nın Türkiye için dost ve kardeş, Balkanlar’da ise barış ve istikrar için kilit ülke olduğuna işaret ederek, Türkiye ve Kosova arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için gerekli siyasi iradenin her iki ülkede de olduğunu söyledi.
Türkiye ekonomisinin atlattığı badirelere rağmen güçlü temellerini dünyaya ispat ettiğini vurgulayan Elvan, son 15 yılda ekonominin büyük bir atılım gösterdiğini, 2002 yılından bu yana ekonomideki yapısal sorunların üzerine kararlılıkla gidildiğini ve bunun yansımalarının da yüksek büyüme performansıyla görüldüğünü dile getirdi.
Elvan, ekonominin 2003-2016 döneminde yıllık ortalama yüzde 5,7 büyüdüğünü hatırlatarak, şöyle devam etti:
“Bu sene de yüzde 5,5’in üzerinde bir büyüme performansı bekliyoruz. Büyümeye ilişkin çoğu öncü gösterge olumlu bir tabloyu işaret ediyor. Şu anki göstergelere baktığımızda, Orta Vadeli Program’da (OVP) ortaya koyduğumuz 5,5’lik büyüme performansı üzerinde bir büyüme gerçekleştireceğimizi bugünden söyleyebilmemiz mümkün.”
OVP’de büyüme ve istihdama odaklandıklarını ve temel politika alanlarını belirlediklerini anlatan Elvan, Türkiye ekonomisini daha ileriye götürmek ve gelişmiş ülkeleri yakalayabilmek için yüksek teknolojiye dayalı bir üretim ve ihracat yapısına doğru dönüşüm gerçekleştirmeyi hedeflediklerini bildirdi.
Elvan, Türkiye’nin yabancı yatırımlar için önemli bir cazibe merkezi olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin OVP’de öncelikli politika alanlarından birinin de iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi olduğunu belirten Elvan, bu doğrultuda yurt dışı ve yurt içi yatırımcıların karar alma süreçlerini hızlandırarak kaliteli yatırımlarla nitelikli istihdam oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.
Türkiye’nin son 10 yılda kalkınma yardımlarını da kayda değer şekilde artırdığını kaydeden Elvan, “Türkiye’nin sağladığı resmi kalkınma yardımı miktarı 2015 yılında 3,9 milyar dolarken, 2016 yılında 6,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir.” dedi.

“Kosova’da tamamlanan projelerin değeri 100 milyon doları geçti”

Elvan, Türkiye’nin Kosova’yı önemli bir ortak olarak gördüğünün altını çizerek, iki ülke ilişkilerinde son yıllarda ortaya çıkan ilerlemenin dikkate değer olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) aracılığıyla Kosova’ya 600’ün üzerinde projeyle katkı sunduğunu hatırlatan Elvan, “Tamamlanan projelerin değeri 100 milyon doları geçmiştir. Önümüzdeki süreçte de TİKA vasıtasıyla her alanda her sektörde Kosova’ya olan desteğimizi sürdürmeye kararlıyız.” değerlendirmesinde bulundu.
Elvan, Kosova ekonomisinin son birkaç yılda önemli reformlar gerçekleştirdiğini, özellikle stratejik olarak belirlediği sektörlerde yabancı yatırım çekmeye hazır olduğunu gösterdiğini belirterek, Türk iş adamlarının da Kosova’yı daha cazip bir pazar kılan ekonomik ve mali politikalarını takip ederek ülkeye yatırım yapmaya gittiğini bildirdi.

“Kosova’nın STA’yı onaylaması ticaret hacmini artıracak”

Kosova’nın Avrupa pazarına yakınlığı, kaliteli ve genç iş gücüyle Türk yatırımcılar için cazip fırsatlar sunduğuna işaret eden Elvan, “Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) Kosova tarafınca da onaylanması ikili ticaret hacmimizin artmasına büyük katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda özellikle 2013’te akdedilen STA’nın yürürlüğe girmesiyle ikili ticaret hacmimizin 2016 yılında ulaştığı 270 milyon avro tutarındaki hacmi katlayacağına inancımız tamdır.” dedi.
Elvan, bu rakamın mevcut potansiyeli yansıtmadığını vurgulayarak, ayrıca ülkede madencilik, enerji, yenilenebilir enerji, tarım, gıda ve hayvancılık alanlarında Türk şirketlerinin yatırım yapabileceklerini ve şirketleri bu yönde teşvik ettiklerini aktardı.
Türk bankalarının Kosova pazarındaki varlığına da değinen Elvan, “Kosova’da halen 13 bankadan 4’ü Türk sermayelidir ve pazar payları da yüzde 25’e yakındır. Bankalarımız, ülkelerimiz arasındaki ikili ekonomik ilişkilere son derece önemli katkılarda bulunmaktadır.” diye konuştu.
“Türk şirketleri Kosova’da 10 bin kişiye istihdam sağladı”
Elvan, Türk firmalarına Kosova tarafından verilen desteğin süreceğine inandıklarının altını çizerek şunları kaydetti:
“Türk yatırımcılar Kosova’da 368 milyon avro yatırım yapmış, faal olarak Kosova’da bulunan 700 Türk şirketinde de yaklaşık 10 bin kişiye istihdam imkanı sağlamıştır. Bu rakamların önümüzdeki yıllarda daha da artması öngörülmektedir. Türk müteahhitlik sektörünün yaklaşık 1,4 milyar dolar tutarında 18 önemli projeyi tamamladığını gururla belirtmek isterim. Kosova’da bundan sonra da hayata geçirilecek önemli projelerde dünya çapında önemli bir yerde bulunan Türk müteahhitlik sektörünün yer almasını arzuluyoruz.”
Altyapı, ulaştırma ve turizm alanlarında Türkiye ve Kosova arasında yatırım ve iş birliği için önemli fırsatlar olduğunu vurgulayan Elvan, Kosova’nın ekonomik kalkınmasına yönelik Türkiye’nin elinden gelen tüm çabayı göstereceğini ve iş adamlarını ülkeye yatırım yapmaya teşvik edeceğini bildirdi.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

CUMHURBAŞKANI TAHÇİ, BAŞBAKAN HARADİNAJ İLE GÖRÜŞTÜ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom girişjojobet giriş