a

11 BALKAN ÜLKESİ İZMİR’DE BULUŞTU

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde bu yıl 12’cisi düzenlenen Balkanlılar Halk Dansları Festivali başladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı  Aydoğan,  Atatürk’ün vasiyetine sahip çıkarak düzenledikleri bu festivalin dünya barışına katkıda bulunmasını dilediklerini belirtti.

1935 ve 1936 yıllarında  Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle iki kez gerçekleştirilen, 70 yıllık aranın ardından 2007 yılından itibaren  İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden hayata geçirilen Balkanlılar Halk Dansları Festivali 12. kez start aldı. 11 Balkan ülkesinin katıldığı festivalin açılış töreni Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşti. Törene  İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı  Aydoğan, Bosna-Hersek Fahri Başkonsolosu Kemal Baysak,  Karadağ Petnica Belediye Başkanı Samir Agovic,  Sırbistan’ın Novi Pazar kenti Belediye Başkan Yardımcısı Faruk Suljevic, Balkan derneklerinin temsilcileri, festivalde yer alan ülkelerin dans grupları ve İzmirliler katıldı.

Çelenk sunumu, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından 12. Balkan Halk Dansları Festivali’nin açılış konuşmasını yapan  İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Sırrı  Aydoğan,  Atatürk’ün vasiyetini

yerine getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Bu yıl festivalimizin 12.’sini düzenliyoruz. Ne mutlu bana ki bu 12 yılda hep ben vardım. Sizlerle kucaklaştım. Bundan sonraki yıllarda festivalimizin daha da güzel olacağını müjdeleyebilirim. Ben buraya gelen konuklarımıza  İzmir’i anlatırken ‘Balkan şehri’ tanımlaması yapıyorum. Çünkü burada Balkan ülkelerinden gelen pek çok insan yaşıyor. Sizlere ‘hoşgeldiniz’ diyorum. Festivalin dünya barışına katkı koymasını diliyorum” dedi.

TURİZM ELÇİLERİ

Cumhuriyetin kurucusu  Mustafa Kemal Atatürk’ün 1935 yılında başlattığı festivalin, 1936’da ikincisinin düzenlendiğini hatırlatan  Bosna -Hersek Fahri Başkonsolosu Kemal Baysak, “Ancak  Atatürk’ün rahatsızlığı ve 2. Dünya Savaşı nedeniyle Balkan Festivali daha sonra yapılamayarak adeta unutuldu.  Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı bu festivale, onun vasiyetine sahip çıkan Büyükşehir Belediyesi ile ne kadar onur duysak azdır. Bugün buraya 11 ülkenin çok değerli evlatları ile yöneticileri, ülkemizden de doğunun kalesi  Van şehrinden konuklarımız geldi. Konuklarımızın buradan döndüklerinde ülkemizin büyükelçileri olarak  Türkiye’nin tanıtımına katkı koyacaklarına inanıyorum. Bütün dileğimiz savaşların olmadığı bir dünyada, barış, kardeşlik içinde kültür ve sanatla, folklor ile yaşamak” diye” konuştu. Festivalin açılış gösterisini  Van Kavuncu Ali Çavuş Ortaokulu halk dansları ekibi yaptı. Büyük beğeni ile izlenen halk oyunları gösterisinin ardından törene katılanlar ve halk oyunları ekipleri  Gündoğdu Meydanı’na yürüdü.  Gündoğdu Meydanı;  Arnavutluk,  Bosna Hersek,  Bulgaristan,  Hırvatistan,  Karadağ,  Kosova,  Makedonya,  Romanya,  Sırbistan,  Slovenya,  Türkiye ve  Yunanistan’ın halk oyunları gösterileri ile renklendi.

5 GÜN BOYUNCA BALKAN RÜZGARI ESECEK

Festival kapsamında ev sahibi  Türkiye’nin yanı sıra  Arnavutluk,  Bosna Hersek,  Bulgaristan,  Hırvatistan,  Karadağ,  Kosova,  Makedonya,  Romanya,  Sırbistan,  Slovenya ve  Yunanistan’dan gelen konuk dansçılar, 11 Ekim’e kadar sürecek festivalde  Menemen ve  Çiğli Cumhuriyet Meydanı,  Buca Kasaplar ile  Bornova  Çamdibi  Atatürk Parkı’nda gösteriler sergileyecek.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BİRİ BİZİ GÖZETLEYECEK

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş