a

ARINÇ SULTAN MURAT’I ANMA TÖRENİNE KATILDI

Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın katılımıyla Sultan I.  Murat Hüdavendigar’ı anma töreni düzenlendi. Osmangazi Belediyesi, Obiliç Belediyesi, Meshed-i Hüdavendigar Kosova Tarih ve Kültür Merkezi,Kosova Priştineliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği ve Türkiye Büyükelçiliği’nin katkılarıyla düzenlenen  Sultan I.  Murat Hüdavendigar’ı anma töreni vesilesiyle halka iftar yemeği verildi.

Törene Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç başta olmak üzere, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Obiliç Belediye Başkanı Mehmet Krasniqi, Kosova Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Bekim Sejdiju, Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Songül Ozan, Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Ternava,  T.C Büyük Millet Meclisi milletvekilleri, Kosova Meclisi milletvekilleri ile çok sayıda üst düzey yetkili katıldı.

Dualarla başlayan  Sultan I.  Murat Hüdavendigar’ı anma töreninde konuşma yapan yetkililer birlik mesajı verdi.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Sultan I.  Murat Hüdavendigar’ın  huzurunda bulunmaktan dolayı mutluluk duyduğunu dile getirirken Osmangazi ve Obiliç belediyelerine düzenledikleri bu organizasyondan dolayı teşekkür etti. Arınç, Türkiye ve Kosova’nın kalbinin beraber attığını ve Türk halkının her zaman Kosova halkının yanında olacağını  vurguladı. Sultan Murat Türbesi’nin tüm Balkanlarda barışın simgesi olduğuna dikkat çeken Arınç, “Balkanlarda yaşanan acı dolu olaylar  herkese hoşgörünün ne kadar önemli olduğunu göstermiştir” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin Kosova’nın bağımsızlık öncesi yanında olduğunu ve bundan sonra da olmaya devam edeceğine vurgu yapan Arınç, Kosova’nın toprak bütünlüğünün Türkiye için önemli olduğunu kaydetti.  “Bundan sonra attığınız her adımda bizi yanınızda göreceksiniz.  Çünkü tarihten gelen bu dostluk ve kardeşlik, bu kültür ve medeniyet ilişkisi hiç kopmadı ve bundan sonra da kopmayacaktır.” diyen Arınç, Kosova’nın kendi içindeki birliği ile huzur ve güveninin Türkiye için çok önemli olduğunu belirtti. Arınç, bundan sonra daha çok Ramazanları birlikte kutlayacakları mesajını verirken ilride  daha gelişmiş ve kalkınmış bir Kosova ile birlekte olmanın sevincini hep birlikte yaşayacaklarını söyledi.

Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, “Bu kutsal günde, bu kutsal mekanda sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. Bundan sonra da varolan dostluğumuzun artarak devam etmesi için dua ediyorum” ifadelerini kullandı.

Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Ternava, Sultan Murat Türbesi’nin Kosova ve Türkiye ortak kültürünün bir simgesi olduğunu söylerken, iki millet arasındaki işbirliğinin devam etmesi dileklerinde bulundu.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Biz kardeş ülke Kosova’da kendimizi evimizde hissediyoruz. Bizler sizi bir bütünün parçası olara görüyoruz ve sizlere destek olmaya devam edeceğiz” derken, Sultan Murat’ın emeklerine ve gittiği yola sahip çıkmaya devam edeceklerini ifade etti.

Konuşmasında, “Bizler burada Arnavut, Türk hep beraberiz” diyen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Sultan Murat’ın bu topraklara zenginlik için değil birlik ve beraberlik için geldiğini vurguladı.

Obiliç Belediye Başkanı Mehmet Krasniqi ise Sultan Murat Türbesi’nin muhafaza edilmesinin kültürel miras ve turizm açısından önemine vurgu yaptı. Türbe’nin çevresinin istimlak edilmesi için Türkiye Büyükelçiliğine ve TİKA’ya bir proje sunduğunu ve kendilerinden destek sözü aldığını belirtti.

Konuşmaların ardından 700 kadar vatandaşın katılımıyla dualarla iftar edildi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Priştine’de üst düzey yetkililerle gerçekleştireceği yoğun temasların ardından, Prekaz, Mamuşa ve Prizren’i ziyaret edecek./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

BEREKET KONVOYU’NA KOSOVALILARDAN YOĞUN İLGİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel