a

SÜREYYA YUSUF 40. YILDÖNÜMÜNDE ANILDI

Kosova Türk Yazarlar Derneği, “GERÇEK” Kültür Sanat Spor Derneği ve Priştine Yunus Emre Enstitüsü’nün ortaklaşa girişimiyle  Priştine’de ünlü dilci, türkolog, yazar ve çevirmenimiz Süreyya Yusuf, 40. ölüm yıldönümünde zengin içerikli bir programla anıldı.

Gerçek Derneği salonunu tıklım tıklım dolduran seyircilerin katıldığı anma törenine, Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Milletvekili Fikrim Damka, Prizren Belediye Meclisi  Başkan Yardımcısı Levent Buş, “GERÇEK” Kültür Sanat Spor Derneği Başkanı Yıldıray Bayram, TİKA Kosova Koordinatörü, Priştine Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Ülker, basın yayın mensupları, Yusuf’un aile yakınları, öğrencileri, Gerçek Derneği üyeleri, Prizren, Mitroviça ve Vıçıtırın’dan misafirler katıldı.

Tören, Süreyya Yusuf’un aziz hatırasına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Tiyatro sanatçısı ve ad yapmış sunucu Yunus Şimşek’in sunduğu programın açılış konuşmasını Kosova Türk Yazarlar Derneği Başkanı Zeynel Beksaç yaptı. Beksaç konuşmasında, Yusuf’un vefatıyla ilgili hatıralarını paylaşırken, devamında onun şahsiyeti, eserleri, çalışmaları ve toplumdaki rolü üzerine durdu. Devamında Kosova Türk Yazarlar Derneği Şeref Başkanı İskender Muzbeg ve Dernek Eşbaşkanı Enver Baki, Süreyya Yusuf’la ilgili hatıralarını paylaştılar. Kosova Türk Yazarlar Derneği Eşbaşkanı Dr. Taner Güçlütürk de, Süreyya Yusuf’un edebi yaratıcılığı ve onun çok yönlü toplumsal katkıları üzerine durdu.

Devamında, genç yönetmen-yapımcı Berkant Curi’nin hazırlamış olduğu “Öğretmenlerin Öğretmeni Süreyya” adlı belgeseli sunuldu. Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar da programa iştirak eden konuşmacılar arasındaydı. Ardından Muhammed Ustaibo, Remzi Süleyman, Süleyman Macun öğretmenleri Süreyya Yusuf hakkında hatıralarını paylaştılar. Süreyya Yusuf’un oğlu Dr. Taner Yusuf da babası hakkında bilinmeyenleri duygu seli içerisinde dile getirdi. Tören, çekilen toplu hatıra fotoğrafı ve verilen mütevazi kokteyl ile son buldu. / Z. Beksaç/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

SUDAN’IN KOSOVA’YI TANIMASINI TALEP ETTİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel