a

OSMANLI’DAN KALMA TARİHİ SAAT KULESİNİN TEPESİNE HAÇ DİKİLMEK İSTENİYOR

Restorasyonu Türkiye tarafından yapılmakta olan Karadağ’ın başkenti Podgoritsa’nın merkezinde bulunan ve ülkenin önemli sembolleri arasında yer alan saat kulesinin  tepesine haç dikilmek isteniyor. Hacı Mehmed Paşa Osmanagiç tarafından 17. yüzyılın sonlarında yaptırılan saat kulesi, Karadağ’ın başkenti Podgoritsa’daki nadir Osmanlı eserlerinden biri olarak bugün de dimdik ayakta duruyor. Kentin simgesi olarak gösterilen ve tarih boyunca olduğu gibi bugün de insanların buluşma yeri olan 16 metre yüksekliğindeki saat kulesi, 20. yüzyılın ortalarına kadar Podgoritsa’daki en yüksek yapı olarak dikkat çekti. Tamamen taştan yapılan dört kenarı, üst kısmında dört penceresi ve saat bulunan kule, İkinci Dünya Savaşında da yoğun bombardımana maruz kalan kentte ayakta kalmayı başaran nadir tarihi eserlerden biri olma özelliğini taşıyor.Hacı Mehmet Paşa Osmanagiç tarafından inşa edilen tarihi saat kulesinin tepesine Osmanlının bölgeden çekilmesi ile beraber emri vakiye getirilerek haç dikilmişti. Bu yıl Tika tarafından restoresine başlanan saat kulesinin tepesinden aslına uygun olarak sonradan eklenen sembollerin kaldırılacağı kararlaştırılmıştı. Ve bu karşılıklı onaydan sonra restorasyon nihayetinden aslına uygun bir şeklilde tepedeki haç kaldırılmış yerine paratöner takılmıştı. Ancak Karadağ anıtlar kurulu tarafından basına yapılan açıklamada  restorasyonun tamamlanmasını müteakip tekrar haç yerleştireceklerini beyan etmektedirler. Konu ile ilgi başta İslam Birliğinin ve bir çok kurum ve kuruluşun tepkisi oluşmuş durumdadır.

Karadağ İslam Birliği Başkanı Feyziç, haçın konulması kabul edilir değil

Karadağ İslam Birliği Başkanı Rifat Feyziç, Podgorica Belediye Başkanı Slavoljub Stijepoviç ile yaptığı toplantıda  saat kulesi ilgili nihai kararın kültürel varlıkların korunması konusunda uzman olan bilim heyeti tarafından verilmesi gerektiğini söyledi. Kral Duşan Haç´ı olarak bilinen bir işaretin bir vakıf eserinin tepesine konmasının kabul edilir bir şey olmadığını, Sırp Ortadoks Kilisesinin ortamı gerdiğini ve yanıltıcı beyanlar verdiğini Saat kulesi ile ilgi alınacak nihai kararın bilir kişi marifetiyle bilimsel heyet tarafından karar verilmesini teklif etti./E.Tabak/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

105 SENE SONRA İLK KEZ BİR ARAYA GELDİLER

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel