a

DEVLET ERKANI KATEDRALİN KUTSANMASI TÖRENİNDE BİRARAYA GELDİ

Priştine merkezindeki “ Rahibe Teresa” Katolik katedralinde düzenlenen  kutsama töreni, Kosova devlet erkanını biraraya getirdi. Törene Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, PAN koalisyoınu başbakan adayı Ramush Haradinaj, görevi sona ermekte olan Başbakan İsa Mustafa, eski Cumhurbaşkanı  Atifete Jahjaga, Jashari ailesinden Rifat Jashari, İbrahim Rugova’nın ailesi ve diğer kurum ile kuruluş temsilcileri katıldı.

Bir kaç saat süren katedralin kutsanması  törenine Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis’in özel temsilcisi Arnavut asıllı Kardinal Ernest Simoni de hazır bulundu.

Törende konuşan Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, katedralin tanrının evi olduğu kadar tüm Kosovalıların da evi olduğunu vurguladı. “Katdralin temel atma törenine birlikte katıldık, bugünde kutsama törenine birlikte katılmaktayız” şeklinde konuşan Thaçi, uzun süre Rahibe Teresa’nın kişiliği ve eserlerine değindi.

Katedralin, halkın, diasporanın  Arnavut inananlarının teriyle olduğu kadar, tüm dünyada Katolik , Müslüman ve Jahudiler, ABD Kongre üyelerinden ve diğer yardım severlerin maddi katkılarıyla inşa edildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Thaçi, “ bu katedral sadece dini tapınak değil, tarihimizi yansıtan yapıdır. Ulusumuzdan Gjergj Kastriot Skender Bey ve Rahibe Teresa olmak üzere iki devasa kişiliğin çıkmasından şeref duymaktayız” dedi.

Thaçi, Tiran’da bayram namazı ile ilgili olaya da cevaben, Gjergj Kastriot’un ulusal ve  medeni  büyüklüğünü örtebilecek ne beyaz ne siyah örtü vardır” ifadesini kullandı.

Rahibe Teresa’nın ölümünün 20’inci yıldönümünde Priştine’de yapımı devam eden aynı isimdeki katedralin kutsanması töreni nedeniyle geniş güvenlik tedbirleri alındı. Katedrala giden şehrin iki ana yolu saatlerce trafiğe kapandı.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

GÖZÜNÜ CUMHURBAŞKANLIĞINA DİKTİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş