a

MAKEDONYA’DA “DİLLERIN KULLANIMI YASASI” METNi AÇIKLANDI

Makedonca dili ve alfabesinin yanı sıra nüfusun en az %20’sinin (bu durumda Arnavutça) konuştuğu diğer topluluklarının diller de ülkenin resmi dili sayılacak.

Arnavutçanın ülke genelinde resmi dil olmasını sağlayacak “Dillerin Kullanımı Yasası” teklifi, Adalet Bakanlığı tarafından açıklandı.

Makedonca dili ve alfabesinin yanı sıra nüfusun en az %20’sinin (bu durumda Arnavutça) konuştuğu diğer topluluklarının diller de ülkenin resmi dili sayılacak.

Makedonya Cumhuriyetinin tüm kurumları, merkezi, kamu kurumlar, ajanslar, müdürlükler, idareler ve komisyonlarda da Makedoncanın yanı sıra nüfusun en az %20’sinin konuştuğu dil de resmi olacak. Vatandaşlar, devlet kurumları ve yerel yönetimlerde resmi statüde bulunan dillerde müracaat edebilecek. Cevaplar, Makedoncanın yanı sıra vatandaşın başvuruda bulunduğu dilde yapılacak.

Yerel yönetimlerde nüfusun en az %20’sinin konuştuğu dil otomatik olarak resmi sayılacak. %20’nin altında olanlar ise belediye meclisin kararıyla resmi dil olabilecek.

Bu şekilde son resmi nüfus sayımına göre halkın en az %20’sinden fazlasının konuştuğu Arnavutça, tüm devlet kurumlarında resmi dil olacak. Meclis ve hükümet başta olmak üzere tüm kurumların aldığı kararlar Arnavutça olarak da yayınlanacak. Tabelalar da, Makedoncanın yanı sıra Arnavutça da yazılacak. Arnavut asıllı seçilmiş veya atanmış kurum müdürleri veya çeşitli organların başındaki isimler, Bakanlar Kurulu dahil tüm oturumları Arnavutça yapabilecek. Bu nedenle Dil Uygulama Ajansı kurulacak.

Yasanın uygulanması ve dillerin tam kullanımının sağlanması için yasaya aykırı hareket eden kurum ve yöneticilere 5 bin avroya kadar ceza verilebilecek.

Yasa teklifi, VMRO-DPMNE’den büyük tepki çekti. Muhalefet bu yasayla birlikte Makedonya’nın bölünmesinin önünün açıldığını iddia ediyor.

Bazı uzmanlar, yasanın uygulanması için Anayasa değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu, özellikle yasalar arasında çelişkiye neden olacağını savunuyor. Bu yasaların uyumlu olması için değiştirilmesi ve meclisten 3’te ikilik çoğunluk alması gerekiyor. Yasanın en çok yargıda nasıl kullanılacağı üzerine tartışmalar yapılıyor./yenibalkan/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSOVA AŞIRI SICAKLARLA KAVRULUYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel