a
b
b

İMZA YAYINEVİ’NİN YENİ KİTABI: KALDIRIMLARA KONAN KELEBEKLER

İmza Yayınevi tarafından Kosova Türk edebiyatına yeni bir eser daha kazandırıldı. Bugüne kadar bir çok dilde eseri Türk diline çevirerek Türk edebiyatına kazandıran İmza Yayınevi, Boşnak asıllı gazeteci, yazar ve şair Mustafa Balye’nin Boşnak dilinde yazılan  ‘Kaldırımlara Konan Kelebekler’ adlı şiir kitabını Türk diline çevirdi.

Agim Rifat Yeşeren kitabın ön sözünde şu ifadelere yer veriyor; “Mustafa Balye Türk okurlarına yabancı değil. “Kosova İmza” Dergisinde, Agim Rifat Yeşeren tarafından yıllardır çevrilip yayınlanan şiirleri ilgiyle izlendi, benimsenip okundu.

Nitekim, “Kosova İmza” dergisi ve Kosova Türk Yazarlar Birliği tarafından 2016 yılının şairi olarak ödüle layık görülen Mustafa bu sefer bir şiir kitabıyla çıkıyor karşımıza. Şiirinin başyapıtıyla hem de.

“Gora sadece dağlarıyla değil şairleriyle de, yazarlarıyla da yüksekte. Veysel Hamza, Nazif Dokle, Namik Dokle, Elmaz Dokle, Mehmet Hamza, Ramadan Receplari ve genç kuşaklardan da Mustafa Balye. Çağının ve modern şiirin damarını yakalayan Mustafa, Gora şiirine, Avrupa’nın kentlerini taşıyor (Brisel, Venedik, Paris), Cyrano de Bergerec’i bir de, Faust’u… ama Anadolu’ya da not düşürmeyi unutmuyor, Ramazan’a da. Doğunun ve batının sentezini yaparak yükseliyor yükseldikçe.

Göç, Gora dramı, Radika, Şar onun da olmazsa olmaz konuları vazgeçilmez motifleridir ama Brisel’deki “Hotel Bloom” da. Kafiye yok mu, var ama kalıpları kırılarak, şiirin derinliklerinde harmanlanarak, beklenmedik imgelerle yüzümüze gülerek yağmurlarla geliyor.

Ama Meşa Selimoviç’in “Derviş ve Ölüm”ünü de unutmuyor Balye, Potoçare’yi, Ştrptsi’yi de, Una, Neretva, Drina… Bosna onun Gora’dan, Kosova’dan sonra ikinci memleketi. Gora, Jupa, Podgore hazinesinin anahtarları, dilinin varyasyonları bir kilimde, bir yazmada, Gora kızının bir gerdanında, içten içten yanan  bir türküde, dağların eteklerinde, vadilerde yansıyan bir çığlıkta…

Aliya Cogoviç, Ferid Muhiç gibi ustalarının Sadik İdrizi gibi hocalarının yolunda emin adımlarla yürüyen sağlam bir yapı, kendinden emin bir karakter Mustafa Balye.”

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

GURBETÇİLERİN  SINIR ÇİLESİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomcasibomjojobet girişHOLİGANBETjojobetCasibomcasibomCasibomholiganbet girişcasibom girişCasibomjojobetcasibomcasibomcasibom girişCASİBOMholiganbet girişjojobet girişCasibom Girişcasibomcasibom güncel girişcasibom güncel