a

PRİŞTİNE FİLM FESTİVALİ BAŞLADI

Kosova’nın başkenti Priştine’de bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Uluslararası Film Festivali – Prifest, Kosova-Hollanda ortak yapımı “Tpadashtun-İstenmeyen” filminin gösterimi ile başladı.

Zahir Pajaziti Meydanı’nda dün akşam gerçekleştirilen ve bu yıl Türkiye’nin “konuk ülke” olarak katıldığı festivalin açılışına, bölge ülkelerinden çok sayıda oyuncu, yönetmen ve yapımcının yanı sıra Oscar ödüllü Kanadalı yönetmen Paul Haggis de katıldı.

Festival hakkında AA muhabirine açıklamada bulunan PriFest Müdürü Vjosa Berisha, festival kapsamında bu yıl 80 film gösterileceğini belirterek, bunlardan 40’ının 4 ayrı kategoride yarışacağını, diğerlerinin de tanıtım programlarında yer alacağını söyledi.

Berisha, bu yıl “konuk ülke” olan Türkiye’den gelen yapımcılarla iş birliğine de değinerek, “Türkiye’nin PriFest kapsamında konuk ülke olmasından son derece memnuniyet duyuyoruz. 17 kişilik bir heyet, Türkiye’den Kosova’ya geldi. Gelecek günlerde Kosovalı yapımcılarla ortak film çalışmaları yapma imkanlarını değerlendirecekler.” dedi.

Sinemaseverlerin festival kapsamında Kalandar Soğuğu, Kor, Koca Dünya ve Kar filmlerini izleme imkanı bulacağını kaydeden Berisha, ayrıca ilerleyen günlerde bu filmlerin yapımcıları, oyuncuları ve yönetmenlerinin de Priştine’de olacağını aktardı.

Festival kapsamında Kalandar Soğuğu filminin yönetmeni Mustafa Kara, Koca Dünya filminin oyuncusu Ecem Uzun ve yapımcısı Gizem Başaran ile Kar filminin yapımcısı Emine İzmir’in filmlerin gösterimlerine ve basın toplantılarına katılmak üzere Kosova’da olacağı açıklandı.

Onursal başkanlığı ünlü İngiliz oyuncu Vanessa Redgrave tarafından yürütülen PriFest, Balkanlar’daki en önemli sinemasal etkinliklerden biri olarak kabul ediliyor. Festivalin Avrupa Filmleri yarışmasında bu yıl jüri üyesi olarak Derviş Zaim görev yapacak.

Festival kapsamındaki “En İyi Avrupa Filmi”, “En İyi Balkan Filmi” ve “PriForum En İyi Proje Ödülü” bu yıl Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TRT adıyla verilecek.

PriFest, 20 Temmuz’da sona erecek./AA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BÜYÜKELÇİ  KILIÇ: KAZANAN TÜRKİYE VE TÜRK DEMOKRASİSİ OLMUŞTUR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş