a

KOSOVA YENİ BİR SİYASİ KRİZLE KARŞI KARŞIYA MI?

Topluluklardan ise, Sırplar 10 ve diğer topluluk partileri de 10 milletvekiline sahip olacak. Kosova’da seçimden galip çıkan parti veya koalisyonun Hükümet kurabilmesi için 61 milletvekili çıkarması gerekiyor.

11 Haziran genel seçim sonuçlarına bakıldığında hiçbir parti veya koalisyon tek başına hükümet kuracak oyu alamadı. Bu da seçim sonrası koalisyon ihtimalleri ya da ülkeyi tekrar seçime götürecek siyasi bir kriz olarak değerlendiriliyor.

Seçimin galibi PAN olarak adlandırılan PDK-AAK-NİSMA koalisyonu 39 ya da 40 milletvekili ve topluluklar (20)  dahil Hükümeti kuracak 61 milletvekili sayısına ulaşamıyor. PAN koalisyonunun Hükümeti kurmak için LDK, AKR veya Alternativa partisi ile koalisyon kurması gerekiyor. Bunun için LDK-AKR-Alternativa koalisyonunun dağılıp dağılmayacağı merak konusu.

PAN koalisyonunun Vetevendosje ile koalisyon kurmasına ise imkansız gözüyle bakılıyor. Vetevendosje yetkilileri birçok kez, PDK ile koalisyonun kırmızı çizgi olduğunu dile getirmişlerdi.

Hükümetin kurulmasındaki en mantıklı çözüm, seçimden galip çıkan partinin Hükümeti kuramaması durumunda, Makedonya’da olduğu gibi Hükümeti kurma yetkisinin ikinci partiye verilmesi olarak görülüyor. Bu durumda, Vetevendosje ile LDK-AKR-Alternativa koalisyonunun hükümeti kurma ihtimali yüksek olurdu.

Ancak bu model, 2014 yılında Anayasa Mahkemesi’nin müdahalesi ile değiştirilmiş, Hükümeti kurma yetkisinin yalnızca seçimin galibine verilmesi kararı çıkmıştı.

Anayasa Mahkemesi’nin bu kararına göre, seçimden ikinci parti çıkan Vetvendosje’nin Hükümette yer alması ancak PAN ile koalisyona girmesi ile mümkün olacak. PAN ile Vetevendosje arasında bir koalisyon ise imkansız olarak görülüyor.

PDK-AAK-NİSMA koalisyonun , LDK, AKR veya Alternativa ile koalisyon kuramadığı sürece ülkenin siyasi krize sürükleneceği görüşleri hakim.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

ARNAVUTLUK ÜRETİMİ YUMURTALARI İSTEMİYORLAR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibombahsegeljojobet girişHOLİGANBETjojobetCasibomCasibom Girişcasibom