Kosova’nın Gilan kentinden gelip Karabük’te el sanatları eğitimi gören 19 kadın, kısa sürede öğrendikleri Türklere özgü tel kırma, tel sarma ve takı tasarım sanatlarını ülkelerinde devam ettirerek Balkanlarda tanınmasını sağlayacak.
Türkiye’nin Priştine Büyükelçiliği, Karabük Belediyesi, Karabük Kent Konseyi ve Halk Eğitim Merkezi iş birliğinde kentteki sosyal yaşam merkezlerinde düzenlenen kurslarda Kosovalı kadınlar, çeşitli örtülerin yanı sıra şal, fular, çanta, terlik, cüzdan, kemer, kravat ve elbiselerin üzerine gül, lale, karanfil, yaprak, sinek, bal arısı, kelebek, örümcek, baklava gibi motifler kullanarak 10 gün boyunca tel kırma işledi.
Türklerde 17. yüzyıldan bu yana el sanatı konumunda yer alan tel kırma, tel sarma ve takı tasarım işini Karabük Halk Eğitim Merkezindeki öğretmenlerden öğrenen Kosovalı kadınlar, renkli kumaş ya da tülün kasnağa gerilerek özel iğneyle telin kırılıp işlenmesi sayesinde ortaya çıkardıkları ürünleri ülkelerine götürerek, Balkanlara yayılmasına ön ayak olacaklar.
Kursiyerlerden Remzije Radeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de olmaktan ve ülkesine bir şeyler öğrenerek gitmekten mutlu olduğunu söyledi.
Kendilerine bu imkanı sunanlara teşekkür eden Radeci, “Tel kırma ve tasarımlarını öğrendim. Kosova’da daha önce öğrenme imkanım olmamıştı. Burada daha çok el sanatı öğrenmek istiyoruz. Bizler de Türkleri Kosova’ya bekleriz.” dedi.
Violeta İsmajli ise Türkiye’yi çok beğendiğini, daha önce görme imkanının olmadığını ifade etti.
Burada öğrendiklerinin çok güzel denemeler olduğunu, bu sayede ülke ekonomilerine katkı sağlayacaklarını belirten İsmajli, tel kırma çalışmasını ilk defa burada gördüğünü ve öğrendiğini kaydetti.
Kosovalı girişimci kadınları ülkelerinde ağırlamaktan ve bir şeyler öğretmekten mutlu olduklarını aktaran el sanatları öğretmeni Ayşe Şengün ise “Geleneksel Türk el sanatları arasında bulunan tel kırma ve tel sarma haricinde takı tasarımı ve cilt bakım kurslarımıza katıldılar. Son derece başarılıydılar. On gün gibi kısa sürede çok yol katettiler. Kosova’da küçük bir atölye oluşturup, burada öğrendiklerini pazarlayarak ekonomilerine katkı sağlayabileceklerini belirttiler. Bu bizi mutlu etti. Umarım ülkemizi en iyi şekilde tanıtmışızdır. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.” /AA/
KOSOVA’DA TÜRK CAZ ŞÖLENİ
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI