a

KOROLARLA DOSTLUK KONSERİNE BÜYÜK İLGİ

Priştine Yunus Emre Enstitüsü (YEE),  Kosova’nın orta kesiminde bulunan Liplan kentindeki Tahir Sinani Kültür Merkezi’nde Korolarla Dostluk Konseri düzenledi. Konser Türkçe ve Arnavutça şarkılar seslendiren 4 farklı kadın korosuna  Ahi Evran Üniversitesi’nden gelen akademisyenler ud ve bağlama gibi enstrümanlarla eşlik etti.

İkincisi düzenlenen  Kosova korolarının ortak konserinde,  Sevim Baki Bırveniku öncülüğünde  Priştine Türk Müziği Kadınlar Korosu, Nevzat Şundo öncülüğünde  Prizren  Zübeyde Hanım Kadınlar Korosu, Nazlie Beadini Sadiku öncülüğünde Nexhmije Pagarusha Arnavut Müziği Kadınlar Korosu ve Nemide Begolli öncülüğünde İpek Arnavut Müziği Kadınlar Korosu, Türkçe ve Arnavutça şarkılar söyledi.

Priştine YEE Müdürü  Mehmet Ülker, AA muhabirine açıklamada, YEE ailesi olarak  Kosova’da ikisi Türk, ikisi de Arnavut müziği koroları olmak üzere 4 ayrı koro ile işbirliği yaptıklarını ve bu koroların konser çalışmalarının  Priştine,  Prizren ve İpek’deki merkezlerde desteklendiğini belirtti.

Ülker, bu koroların bir araya gelerek kendi repertuarlarına ek olarak, ortak repertuarlar icra edebileceği bir aile, birliktelik, ortak değerler konseri verdiğini kaydetti.

Kadın korolarının yanı sıra konser için ayrıca  Ahi Evran Üniversitesi’nden Türk geleneksel enstrümanı bağlamayla müzik icra eden akademisyenlerin de davet edildiğini aktaran Ülker, bu tür faaliyetlerle iki ülke arasında ilişkileri güçlendirmeyi hedeflediklerini, gelecekte de  Türkiye’deki dernekleri ve üniversiteleri bu tür programlara davet edeceklerini vurguladı.

Konserde Türk Halk Müziği eserleri icra eden,  Ahi Evran Üniversitesi  Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kubilay Kolukırık da kültürler arası kaynaşmanın önemine değindi.

Kolukırık, “Müzik ortak ve evrensel bir dil ve bu buradaki halkların ve milletlerin kaynaşması noktasında bu dilin şüphesiz ve tartışmasız çok önemli bir yeri var. Dolayısıyla dostlukların ebediyetleşmesi adına, herkes kendi kültürünün altyapısını bir sonraki nesile mutlaka taşıyacaktır. Bu kültürel bir zorunluluktur ve çok önemlidir ama farklı kültürlere de saygı çerçevesi içerisinde.” diye konuştu.

Konserin sonunda YEE Liplan vatandaşlarına resepsiyon verildi./AA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

23 MAYIS 2017 SALI GÜNDEMİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş