a

MAKEDONYA’DA TÜRK FİLMLERİ HAFTASI BAŞLADI

Makedonya’nın başkenti Üsküp’te düzenlenen Türk Filmleri Haftası Makedonya, yönetmen Osman Sınav’ın “Uzun Hikaye” filminin gösterimiyle başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yerli Düşünce Derneğinin ortaklaşa düzenlediği, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Yunus Emre Enstitüsü başta olmak üzere birçok kurumun desteklediği Türk Filmleri Haftası Makedonya’nın açılış programına, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Makedonya Devlet Bakanı Beycan İlyas, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, ülkedeki Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri, yönetmen ve oyuncuların yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Topçu, burada yaptığı konuşmada, ülkede bulunan tüm Türk kurumlarının sadece 83 milyon Türk halkının buralara duygusunu, düşüncesini ve sevgisini yansıtmak için bulunduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Çünkü burada yaşayan halkların tamamıyla çok şerefli bir mazimiz, çok derin bir hikayemiz var. Bir anlık belki ayrı düşmüş olabiliriz. Tekrar birlikte olmamıza ihtiyaç var. Halkların tekrar birlikte olması devleti yönetenleri de yumuşatabilir. Halkların birlikte olması için kültürleşme gerekir, kültür alışverişi gerekir. Günümüzde bunun en etkin yolunu sinema olarak görüyorum. Televizyonu daha ferdiyetçi yol olarak görüyorum. Sinema salonları daha farklı. İşte bu çerçevede Anadolu’nun sevincini, kederini, üzüntüsünü, günlük hayatta Anadolu insanının neler yaptığını Makedonya’daki halklar veya bizim medeniyet coğrafyamızdaki halkların bilmesini istiyorum.”

Savaşların iyi bir şey olmadığını, Balkan coğrafyasının bunu iliklerine kadar yaşadığını anımsatan Topçu, “Bu coğrafyada çocuklar katledildi, pazar yerleri bombalandı, kadınlara tecavüz edildi. Emperyal devletler ellerini içlerimize uzattılar. Tıpkı Suriye ve Irak’ta yaptıkları gibi çocuklarımız öldü. Bütün bunların üstesinden gelebiliriz. Halkların gücü çok önemlidir. Siyaseti ve yönetimleri halkların duruşu dizayn edebilir. Makedonuyla, Arnavutuyla, Türkü ile siz barış derseniz hiç kimse sizin içinizi karıştıramaz. Yeter ki birbirinizin hak ve hukukuna saygılı olun.” diye konuştu

Türkiye’nin her alanda Makedonya devleti ve milletinin yanında olduğunu vurgulayan Topçu, Türkiye’nin Makedonya devletinin ve milletinin güvenliğini, özgürlüğünü ve refahını çok önemsediğini, bir an evvel hoşgörü, anlayış ve uzlaşma içerisinde çözüm dilediklerini belirtti.

Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Kara da böyle güzel bir etkinliğe sanatçıların da katılımının, “kardeş” ülke Makedonya ile kültürel bağların daha da geliştirilmesi yolunda büyük anlam ifade ettiğini dile getirdi.

Türk sinemasının son yıllarda büyük atılım yaptığına dikkati çeken Kara, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üretilen film sayısı, yapımların Türkiye’de ve dünyada ulaştığı seyirci kitlesi, sanatsal ve teknik kaliteleri ve uluslararası festivallerde aldığı ödüllerle ciddi bir gelişme göstermiştir. Bununla birlikte sinemamız dünya ölçeğinde önemli başarılara imza atabilecek kapasite ve yetenekte çok değerli yeni oyuncular kazandırmıştır. Sinemamızın yanı sıra coğrafi, tarihi ve kültürel yakınlığımızın bulunduğu Balkanlar ve Ortadoğu bölgesinde olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde televizyon dizilerimizin büyük bir ilgi ile izlendiğini ve adeta birer marka haline geldiğini memnuniyetle müşahede ediyoruz.”

Türk Filmleri Haftası Makedonya kapsamında “Uzun Hikaye”, “Çakallarla Dans 4”, “Çanakkale Yolun Sonu”, “Elveda Katya” ve “Annemin Yarası” filmleri 14 Mayıs’a kadar sinema severlerin beğenisine sunulacak./AA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

VİZE MUAFİYETİ SÜRECİ ERTELENİYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom girişjojobet girişjojobet giris