a
b
b

KOSOVA TÜRKLERİNİN DURUMUNDA DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK (VİDEO)

DSCN3280 DSCN3282 DSCN3283 DSCN328523 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı’na yönelik kutlamalar çerçevesinde Priştine’de  “Kosova Siyaseti ve   Kosova Türk Topluluğu”  konulu panel düzenlendi.

Başbakanlık bünyesindeki  Topluluklar Ofisi tarafınbdan düzenlenen sırasıyla 3’üncü panel, Kosova başbakanı İsa Mustafa, Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, AGİT Kosova Temislcisi İan Brathu,  Bakan yardımcıları,  milletvekilleri ve dernek temsilcilerinin geniş katılımıyla gerçekleşti.

Panelde, Kosova’da Türk topluluğunun yüz yüze kaldığı  sorunların masaya yatırılmasından çok,  mevcutluğuna işaret edilen sorunların çözümlenmemesi konusuna işaret edildi.

Panelde, Kosova Türklerinin hak ve çıkarlarının korunması ve ilerletilmesinde, yakın geçmişe  nazaran her olumlu yönde bir değişikliğin olmadığının altı çizildi.

Kosovalı Türkjlerin 23 Nisan milli bayramını kutlayan Kosova Başbakanı İsa Mustafa, KoSOva’nın devlet olarak kurulmasında sağladığı katkılarından dolayı Kosova Türklerini takdir etti.

Panelde ilk olarak  söz alan Kosova Başbakanı İsa Mustafa ,Kosovalı Türklerinin  23 Nisan milli bayramını kutladı.  Kosova’nın devlet olarak kurulmasında sağladığı katkılarından dolayı Kosova Türklerini takdir ettikleri kaydeden Başbakan Mustafa, “ bugünü bizim ortak günümüz olarak görmekteyiz. Kosovalı Türklerle  orrtak geşmişi ve günümüzü  hep birlikte paylaşmaktayız.” Dedi.

Ülkenin gher gelişme sürecine verdiği katkılarından dolayı Kosovalı Türklerle gurur duyduklarını ifade eden Başbakan İsa Mustfa, hep birlikte ağır bir geçmişi yaşadıklarını, ancak, ileri dönük olarak ülkeyi hep birlikte kalkındıkrdıklarıb-nı belirtti.

Kosovalı Türklerin toplumda saygın bir yere sahip olduğuna işaret eden Başbakan Mustafa, Türklerin, daha ileriye taşınmasını arzuladığımız Kosova ile Türkiye arasındaki ilşikilerde ayrı bir yer olduğunu belirterek, Kosova hükümeti’nin Kosova Türklerine oldun kadar tüm diğer azınlıktaki topluluklara destek vermekte kararlı olduğunu vurguladı.

Kosova Kamu Yönetimi Bakanı  Mahir Yağcılar da kimliğini koruyarak Kosova toplumunun gelişmesine önemli katkılar sağladığını hatırlatarak, “ yaratıcı ve somut çalışmalarla, Türk topluluğu kimliğini koruyarak topumda saygın yerini da ha da güçlendirmek için çalışmaktadır” ifadesini kullandı.

Anayasa ve yasalarda toplulukların hak ve özgürlüklerinin korunması ve gelişmesini amaçlayan çözümlerle memnun ladıklarını kaydeden Bakan Yağcılar,  yasaların uygulanmamasından şikayet  etti. Bakan Yağcılar, Kosova Türklerin  istihdamı, derneklerin desteklenmesi, kültür merkezlerinin açılması, Türkçe’nin diğer dillerle eşit kullanılmasının gerekli olduğu görüşünü savundu.

Kosova eğitim bakan yardımcısı Çavush Balaj da Kosovalı Türklerin eğitim konusuna büyük önem verdiklerini, Türklerin anadillerinde eğitim gördükleri Kosova’da  daha iyi eğitim şartları oluşturulmasın için çalıştıklarını söyledi.

Üç yıl önce  Kosovalı Türklerin karşılatıkları sorunlarının masaya yatırıldığı panelden , bu panele kadar hak ve çıkarı açısından Kosova Türklerinde olumlu yönde bir değişiklik olmadığını hatırlatarak konuşmasına başlayan Kosova Demoktratik Türk Partisi (KDTP) milletvekili Müfera Şinik,  bu durumun üzücü olduğunu  belirtti. Anayasa ile yasalarla  Türklerin haklarının güvence altına alınmasına rağmen, yasaların uygulanmasında sıkıntı yaşandığını ifade eden milletvekili Şinik,   Türklerin aynı sorunlarla karşılaşmaya devam ettiklerini söyledi.  Kosovalı Türklerin eğitiminde  şartların sağlanması bakımından olumlu sayılabilecek ilerlemenin gözlenmediğini, çoğunluktaki toplulukların öğrencilerine tüm gerekli, araç ve gereçler sağlanırkeb, Türk öğrencilerin rahlelerinde sadece ders kitaplarının bulunduğuna işaret etti. Kültür , medya gibi alanlarda da sıkıntıların yaşanmasına devam edildiğini kaydeden Müferra Şinik, istihdamda, Türklerin yerine 3 kelime Türkçe konuşanların alınması uygulamasının sürdüğünü üzülerek izledklerini belirtti. Şinik, her şeye rağmen Kosovalı Türklerin diğer topluluklar kardeşçe yaşamaya devam edeceğini ve toplumun gelişmesine katkıda bulunacağını vurguladı.

KDTP Milletvekili Fikrim Damka da düzenlenen panelin, sorunlara çözüm yollarını bulmak gibi bir amacı olması gerektiğini belirterek, “ panel bunu yapamıyorsa o halde formatının değişmesi lazım. Kosova Türklerinin yaşadığı sorunları tek tek teşhis ederek, somut adımların atılması lazım” dedi.

Kosovalı Türklerin hükğümetin topluluklara sağladığı bütçe ve fonlardan yararlanamadığını kaydeden milletvekili Damka, Topluluklara Ofisi ve ilgili bakanlıklara ayrılan bütçelerden Türklerin fayda görmediğini, bunun bir eksiklik olarak nitelendirelbilceğine dikkat çekti. “Topluluklara ayrılan bütçeler adil bir şekilde dapaılımı yapılmalısır. Her zaman topluluklara yönelik bütçe ve fonların eşit  şekilde dağılımının yapılmasını talep ettik, fakat olmadı. Topluluk olarak sedece Sırplar  görülmemeli” ifadesini kullanan Damka, Topluluklar Ofisi’nin 2 milyon aşkın bütçesinden Türklerin yararlanamdığı, bu Ofis’te bir Türk’ün bile çalışmadığı örneklerini  vererek, Türklerin bakanlıklar bütçelerinden de ne kadar yararlandıklarının incelenmesini talep etti.

Kosova Türk sanatçılar Derneği Başkanı Ethem Baymak, Kosova Türklerinin kültür alanındaki sorunlarının çözümlenmesi için en az yılda iki defa toplanarak adımlar atılması gerektiğini belirtti. Kosova’nın kültür mozağinde Türk sanatçının kendini bulamadığını kaydeden baymak, Kosovalı Türklerin, dünyada Kosova’yı en iyi şeklilde temsil edip tanıttığına vurgu yapan Ethem Baymak, “Kosovalı Türk sanatçı  sadece destek istiyor” dedi.

Sağlık çalışanları Derbeği başkanı Eran Soytari de sağlık alanındaki sorunlara değindi.

Panel, katılımcıların hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi. /kosovaport/

[youtube width=”300″ height=”250″ video_id=”AWxOnIvRC6A”]

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

ALBİN KURTİ HAKKINDA YAKALAMA KARARI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom girişcasibom