Marmara Grubu Vakfı tarafından yirmi yıldır aralıksız olarak gerçekleştirilen Avrasya Ekonomi Zirvesi İstanbul’da başladı.
Zirveye bu yıl 44 ülkeden 200 devlet adamı, akademisyen, işadamı ve din adamı katıldı. “İnsanlık bir Yol Ayrımında” başlığı altında toplanan 20. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin şeref konuğu ise dünyaca ünlü yazar ve vizyoner Edward De Bono oldu. Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ve Diyalog Bakanı Edita Tahiri zirvede Kosova’yı temsil ettiler.
Kosova Diyalog Bakanı Edita Tahiri zirvede yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği’nin (AB) biraz daha stratejik olmasını istediklerini belirterek, “Çünkü savaş döneminden çıkışımızdan bu yana 20 yıl geçti. Aslında hepimiz AB üyesi olarak AB’ye dahil edilmiş olmalıydık.” dedi.
Tahiri, AB’nin barış ve istikrar konusunda çok önemli ilkeler getirdiğini, ülke olarak tarihlerini de iyi bir yönde değiştirdiklerini söyledi.
Soğuk Savaş sonrasında eski Yugoslavya’da bir çözülme yaşandığını ve yeni bir siyasi harita oluşturmak istediklerini anlatan Tahiri, Kosova Cumhuriyeti’nin oluşan bu 7 devletten biri olduğunu hatırlattı.
Bugünkü haritaya bakıldığında, oradaki insanların beklentilerini, ihtiyaçlarını yerine getirebildiklerini ifade eden Tahiri, yine de ilerleme düzeyinin çok da tatmin edici olmadığını, henüz istedikleri geleceğe erişmediklerini belirtti.
Eski Yugoslavya’dan çıkan devletlerin barışçıl ilişkiler içinde birbirleriyle yaşamalarını sağlamak gerektiğini dile getiren Tahiri, bu ülkelerin uluslararasından ziyade kendi iç gelişmelerine odaklanmaları gerektiğini vurguladı.
Tahiri, bu devletlerin sürdürülebilir ve başarılı bir yönetişim sağlayamadığını, hukukun üstünlüğü ilkesinin hala kırılgan bir konumda olduğunu, ekonomilerin de istedikleri gibi ilerleyemediğini, gençlerin yaptıkları işlere odaklanmak yerine kafelerde oturduğunu ifade ederek, “Ama öbür taraftan liderlik, bütün bu zorluklara odaklanmak yerine ‘biz görevlerimizde nasıl sonsuza kadar kalırız’ endişesi içinde. Ülkemde bağımsızlık hareketinin liderlerini gayet iyi biliyorum. Onlar benim ulusum için ölmeye hazırdı. Şimdi ben de ölmeye hazırım ama yine de 24 saat boyunca her gün bu negatif olgularla mücadele etmeye, ülkemizin demokratik ve işlevsel bir ülke olmasına çalışıyorum.” diye konuştu.
Barış, istikrar, refah ve Avrupa Atlantik geleceğini herkesin istediğini dile getiren Tahiri, “Ama geleceği inşa etmek demek bunun için gerekli olan değerleri oluşturmak demektir. Bizler de şimdilerde Euro Atlantik değerlerini geliştirmeye çalışıyoruz. Burada boşluk aslında sürdürülebilirlikte. Neden? Çünkü sürdürülebilirlik bizden beklenen bir şey ama biz bu değerlere, ihtiyacımız olduğu için ve bunlar sayesinde yeni kuşaklara yeni bir zemin oluşturacağımız için bağlıyız. Dolayısıyla siyasi arenamıza baktığımızda genç kuşaklar bizlere kıyasla çok daha ileri bir konumdalar.”
Edita Tahiri, AB’nin getirdiği güçlüklerden birinin de Brexit olduğuna değinerek, bunun yanı sıra mülteci sorununun da önemini vurguladı.
İnsanlarda ve uluslarda hem aşırıcılığın hem de ben odaklılığın önemli olduğunu aktaran Tahiri, sadece AB değil, bunun da ötesinde insanların güçlü bir ele ihtiyaç olan ülkelere vakit ayıramadığını söyledi.
Doğu Balkanlara bakıldığında orada AB’den daha fazla çalışma beklendiğini dile getiren Tahiri, “AB için mesajınız nedir?’ diye soracak olursanız, AB biraz daha stratejik olsun diyoruz çünkü savaş döneminden çıkışımızdan bu yana 20 yıl geçti. Aslında hepimiz AB üyesi olarak AB’ye dahil edilmiş olmalıydık. Çünkü o bölge içinde bir projesi var AB’nin. Bizi karşı karşıya getiriyor ‘Avrupalı mısın değil misin?’ konusunda. Evet biz birbirimizle Avrupalı şeklinde olduğumuz vakit, bir yere varabiliriz ama yine de bölgemizde bazı ülkeler hala komşularla nasıl ilişki kuracakları konusunda bir karara varmış değiller.” diye konuştu.
Bugün özellikle Soğuk Savaş döneminde başarısız olan ülkelerin daha ziyade jeopolitik açıdan bölgeye geldiğini, bazı etkilerini Balkanlara yaymak istediklerini anlatan Tahiri, “Bunların içinde en önemlisi, Rusya’nın jeopolitik dinamizmi. Onlar da bölgedeki dinamizmi azaltmak, onunla mücadele etmek istiyorlar. Neredeyse Batı Balkan ülkelerinin tamamının da bir Euro Atlantik perspektifi var. Çünkü Soğuk Savaş’tan sonra biz dış politikada birleşmemiştik ama bugün çoğumuz Euro Atlantik tercihini savunuyoruz.” dedi.
AB, NATO ve ABD’nin, Kosova’daki savaşın sona ermesine katkı sağladığını belirten Tahiri, “Dolayısıyla Bosna’da yeni jeopolitik zorluklar var karşımıza çıkan. Balkan ülkeleri olarak biz, haklı tepkimizi dile getirmeliyiz. Balkanların tarihine yeniden geri dönmeyi engellemek gerekiyor. Sanırım insanların geleceğe, ekonomiye, daha iyi eğitime ihtiyaçları var. Bizler büyük jeopolitik oyunlar oynama niyetinde değiliz. İstikrarlı şekilde kendimizi Euro Atlantik Bölgesi’nde bulmak istiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu./AA/
ARNAVUTLUK BAŞBAKANI RAMA KARADAĞ’DA
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI