Türk milletinin destanı olan İstiklal Marşının kabulunun 96’ıncı yıldönümü vesilesiyle Kosova’nın başkenti Priştine’de Kosova ve Türkiye’nin en önemli ortak değerlerinden olan İstiklal ve İstikbal şairi Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenlendi.
Yunus Emre Enstitüsü Priştine Türk Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar , Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, Türkiye’nin Prizren Başkonsolosu Selen Evcit, Kosova Türk Adalet Partisi Genel Başkanı ve Mamuşa Belediye Başkanı Mehmet Bütüç, Kosova ile Türkiye’nin bu ülkedeki kurum ve kuruluş temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Anma programı milli marşın çalınmasıyla başladı, ardından milli şair Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşını yazması ile ilgili sinevizyon gösterimi yapıldı.
Anma programında söz alan Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, İstiklal Marşı yazarı milli şair Mehmet Akif Ersoy’un dizelerinin milli mücadelenin ruhunu en iyi şekilde anlattığını belirtti. Bakan Yağcılar, “şiirde, geleceğe dair verdiği mesajlar bulunmaktadır. Bu yüzden hem Türkiye , hem Türkiye dışında İstiklal marşı, tüm Türk dünyasının milli marşı olarak da tümümüz tarafından kabullenmektedir” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç da anma programında yaptığı konuşmada, bu toprakların bundan seneler önce insanlığın büyük kültür hazinesine hediye ettiği Türk milletinin kıymetli evladı Mehmet Akif’i kurtuluş mücadelesinin her aşamasında gerek öz varlığıyla gerek eserleriyle görmenin mümkün olduğunu belirtti. Mehmet Akif’in, şiirleriyle ve eserleriyle kader mücadelesi veren bir milletin moral, motivasyon ve maneviyatını ayakta tutmayı başaran, kalbinin tüm enginliği ve alçakgönüllülüğüyle milletin yüreğinde taht kuran bir vatan evladı olduğunu hatırlatan Büyükelçi Kılıç, O’nun , hürriyetin, inancın ve vicdanın sesi olduğunu vurguladı. İstiklal Marşının da bu inanç ve his dolu sinenin millete ebedi bir hediyesini teşkil ettiğini kaydeden Büyükelçi Kılıç, “Kosova ile ülkemiz arasında bağlar bu büyük insan sayesinde hiç şüphesiz daha bir sağlam , daha bir sarsılmazdır. Bu sarsılmaz bağlar bizleri, ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki ilişkileri daha aydınlık bir geleceğe taşımak için daha bir şevkle çalışmaya ve sağlam adımlarla yürümeye teşvik etmektedir” ifadesini kullandı.
Ardından Mehmet Akif Ersoy’un kişiliği ve eserleri hakkında yapılan değerlendirmede, işadamı Adnan Akçay, Mamuşa Belediye Başkanı Arif Bütüç ve Türkolog Nimetullah Hafız söz aldı.
Anma programında, “Elena Gjika” ilköğretim okulu öğretmenleri tarafından hazırlanan Türk öğrencilerinin icra ettiği oratoryo sunuldu. Kosova’nın ünlü ses sanatçısı Nevzat Şundo ve saz arkadaşları Türk sanat müziği parçalarından oluşan programı icra etti./kosovaport/
SALDIRININ HEDEFİ AVUKAT VLLASİ KONUŞTU
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI