a
b
b

YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ, KOSOVA’DA KÜLTÜR SANAT HAYATINA RENKLİLİK KATAN KURUM (VİDEO)

DSCN3088 DSCN3089 DSCN3102 DSCN3104Yunus Emre Enstitüsü’nün internet sayfasında ilk göze batan cümle Yunus Emre  Entitüsü’nün  Türkiye’yi, Türk dilini, tarihini, kültürünü ve sanatını tanıtmak; bununla ilgili bilgi ve belgeleri dünyanın istifadesine sunmak; Türk dili, kültürü ve sanatı alanlarında eğitim almak isteyenlere yurt dışında hizmet vermek; Türkiye’nin diğer ülkeler ile kültürel alışverişini arttırıp dostluğunu geliştirmek amacıyla kurulduğuna dair  cümledir.

En özlü şekilde Yunus Emre Entitüsü’nün tanıtımını yapan bu cümle, günümüzde dünyanın 36 ülkesindeki 42 Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri’nde çok farklı ve özgün kültür sanat faaliyetleriyle hayata geçiriliyor.

Kosova’da da hazırlanışı açısından  mutfağı, icar edildişi açısından kültür ve sanatın  yuvası haline gelen Yunus Emre Enstitüsü Priştine Türk Kültür Merkezi’nin konuğu olduk.

Mütevaziliği, cana yakınlılığı ve sürekli olarak yeni  fikirler arayışı içinde olan Yunus Emre Priştine Türk Kültür Merkezi Müdürü dr. Mehmet Ülker, Kosova’da 10 ay önce görevine başlamasına rağmen, kültür ve sanat etkinlikleri konusunda bir çok ilklere imza attı.

Sohbetimize, Yunus Emre Enstitüsü’nün Kosova’daki kültür ve sanat yaşamına farklı etkinlikleriyle canlılık kattığı konusunda ağır basan görüş  hakkında ne düşündüğünü sormakla başladık.

Mehmet Ülker bizleri teyit eder şekilde “Hem canlılık hem de renklilik kattığımızı düşünüyoruz” yanıtını vererek şunları belirtti: “ Malumunuz ben hep benzer kavramlarla başlarım. Yunus Emre Enstitüsü Türk kültürünün, sanatının ve Türkçe’nin üretim etkinliğinin tanıtımını  yaygınlaştırmakla görevli bir kuruluş. Biz Kosova’da sadece Priştine ile sınırlamak istemiyorum Prizren ve İpek’te de malumunuz birer şubemiz var. Sadece Bosna Hersek’te benzer ülke bazlı baktığımız zaman üç şubeden bir tanesi, bir ülkede üç şube bulunan merkezlerden birisi, ülkelerden birisi Kosova. Bu noktada Kosova şanslı. Kosova’nın bir başka şanslı tarafı şu : Faaliyet yoğunluğumuz çok fazla. Yunus Emre’nin diğer ülkelerle de kıyasladığımızda bir anlamda yoğun bir faaliyet yoğun bir içerikle bir canlılık bir farklılık bir farkındalıklık, birliktelik ve ortak amaç etkinlikleri gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum. Bu noktada da mutluluk yaşadığımızı ifade etmek istiyorum. “

 

2016 YILINDA 103 FAALİYET İCRA EDİLDİ

Yunus Emre Priştine Türk Kültür Merkezi Müdürü dr. Mehmet Ülker, faaliyetler açısından 2016 yılının oldukça yoğun geçtiğini, toplam 102 farklı etkinlik düzenlediklerini belirterek, şunlara işaret etti: “ Biz faaliyetlerimizi iki temel başlığa ayırabiliriz. Bunlardan birisi kültür sanat faaliyetleri, bir diğeri de Türkçe’nin öğretimi faaliyetleri.  Biz Türkçe’nin Kosova’da yabancı dil öğrenim faaliyetini gerçekleştiriyoruz.  2016 yılında son döneminde 473 adet öğrencimiz doğrudan yunus emre ailesi çatısı altında Türkçe öğreniyor ve bu faaliyetler içinde bulundu. Aslında Türkçe öğrenimi konusunda faaliyet ve talep çok daha yüksek ama yunus emre enstitüsü belli standartlarda, belli kalitede ve seçkin ortamlarda bu eğitimi gerçekleştiriyor. İnsan kaynağı açısından, nitelik açısından kaliteyi yakalayabilmek için sayımızın yukarılara doğru talep olmasına rağmen tamamen cevap verebildiğimizi söylemek mümkün değil. İnşallah 2017 de bunu daha da yükseklere taşıyacağız. Kültür sanat faaliyetlerimiz ise çok değişik kültür ve sanatın değişik bileşenlerinde toplanabiliyor. Bunların arasında müzik var, edebiyat buluşmaları var, anma ve saygı programları var, sergiler oldu festivaller oldu kulüp çalışmaları ve kurslar ana etkinliklerimiz arasında yer aldı. 2016 yılı içerisinde 103 ayrı başlıkta yüzlerce ifade edebileceğimiz oturumda etkinlikler gerçekleştirdik. Bu boyutuyla da oldukça Kosova’nın kültür sanat hayatına canlılık getirecek Türk kültürünün farklı kültürlerle tanışmasına bir araya gelmesine vesile olacak etkinlikler icra ettik.”

2017’DE FAALİYETLER  ARTARAK DEVAM EDECEK

2017 yılında da faalieyetlerde  yoğunluğun  artarak devam edeceğni kaydeden Mehmet Ülker, “ Bizim özellikle 2017 yılı içerisindeki kurs ve kulüp temelli faaliyetlerimiz daha da yaygınlaşacak. Geçmiş yıllarda uygulamadığımız kulüp adı altında bir faaliyet uygulayacağız ki bunlardan birisi Okumak Engel Dinlemez kulübü. Bu hem İpek’te hem Prizren’de icra edilecek. fotoğrafçılık kulübü yine benzer şekilde İpek’te ve Prizren’de icra edilecek. Bu faaliyetlere de hem Türkiye’den sanatçılar gelecek, hem fotoğrafçılar gelecek  hem profesyonel kişilerle buradaki grupları bir araya getirmeyi düşünüyoruz. Yine benzer etkinlikler koro şeklinde yine 2016 yılında biz 3 koroya doğrudan ve dolaylı destek verirken bu sene 4 tane koroya ki iki tanesi Priştine’de, bir tanesi İpek’te bir tanesi Prizren’de olmak üzere 4 tane kadın müziği korosuna doğrudan destek vereceğiz. Bu konseptin bir başka bu sene uygulamaya çalıştığımız kültür sanatla etkileşim kurmaya çalıştığımız faaliyetlerin bir başka özelliği ise sadece Türk kültürünün yansıması olan ya da Türk kültürünü yansıtan faaliyetler değil de bulunduğumuz toplumların da kültürleriyle ilgili faaliyetler üzerine yoğunlaşacağız. Bunların arasında “çiftelia” kursu, “şarkiya”kursu, ud kursu, bağlama kursu bunlar bizim gitar kursu hem bir kısmı 2016 da yaptığımız bu sene ise sayısını arttırarak icra edeceğimiz gerçekleştireceğimiz faaliyetler arasında yer alacak. Bunlar arasında sanatın popüler ya da kültürün popüler kültürle entellektüel boyuta giden bir çok etkinlik gerçekleştireceğiz. Geçen yıllarda da gerçekleştirdiğimiz faaliyetlere de benzer faaliyetler olacak. Fotoğraf sergileri olacak. Bugün bir tanesi mevcutta. Deveran  sergisi Betül Burnaz  hanımefendinin  çalışmalarından oluşan sergi şu an devam ediyor. Benzer sergilerimiz olacak, fotoğraflarımız olacak. Sanat ve edebiyat festivalleri olacak ki biz burada da Türkiye’den gelen sanatçıları  ve edebiyatçıları Kosova halkıyla bir araya getireceğiz. Bu boyutuyla faaliyetlerimiz sayıyla artmaya edecek ve Kosova’nın kültür ve sanat dalındaki canlılığını daha da arttıracağız” dedi.

FAALİYETLERİMİZ HAKKINDAKİ TEPKİLER MUTLULUK VERİCİ DÜZEYDE

Sohnet içerisinde dr. Mehmet Ülker, yapılan kültür sanat ve eğitim  etkinlikleri hakkındahalkın tepkisi ile ilgili   merakımıza  da yabıt vererek,”Kosova’da müdür görevde bulunduğum 10. Ayın içerisindeyiz.  Bugüne kadar yaptığımız faaliyetlerde ki yaptığımız faaliyetlerin yansımasını halk üzerinden sanatçı , aydın, kanaat önderi ve halkın genel kitlesi içerisindeki aldığımız yorumların gerçekten çok olumlu olduğunu görüyoruz. Kucaklayıcı, onlarla sanatın kültürün bir şekilde buluşması onlarla değişik toplumlardaki değişik seviyelerdeki kişilerin ilgi alanlarına yoğunlaşan oldukça mutlulukla kabul gören faaliyetler şeklinde olduğunu görüyoruz. Mesela benim 2016 yılında en çok mutluluk duyduğum etkinliklerden birisi Drenas ve Yakova’da yaptığımız halı ve tel kırma kurslarıydı. Bu kurslara bayanlar katılıyor. İlk zamanlarda biz bayanlar iletişime geçerken çok soğuktu ve nasıl olacağına kaygılıydık. Sonunda hem hocalarımızla hem bizlerle birer aile bireyi gibi, abla kardeş gibi birbirimizi özlem ve mutlulukla yaad eder şekilde etkinlikleri gerçekleştirdik. Bu boyutuyla ben tepkilerin oldukça iyi ve mutluluk verici düzeyle olduğunu düşünüyorum ve bu oldukça mutluluk ve onur verici” ifadelerini kullandı. /kosovaport/

[youtube width=”300″ height=”250″ video_id=”5ZuQoVlVyzA”]

 

 

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

DUVAR YARIN YIKILIYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom girişcasibom