a

KOSOVALI ANNELER TÜRK ASKERİNİN KURSLARIYLA İŞ SAHİBİ OLUYOR

Kosova Turk Taburu

1999 yılından bu yana Kosova’da görev yapan Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanlığı, her türlü destekle din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin Kosovalıların yardımına koşuyor. 12 yıldır Kosova halkına, yakacak odun, yardım paketleri, toplu sünnet, yol onarımı, eğitim setleri, anaokulların açılışı gibi değişik alanlarda gerçekleştirdiği yardımların yanı sıra Kosovalı işsiz kadınların kendi paralarını kazanmaları için gerçekleştirdikleri kurslarla Kosova halkının sevgisini kazandı.

Bu çerçevede Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanlığı ile Zübeyde Hanım Kosova Türk Kadınları Derneği’nin ortaklaşa düzenledikleri biçki dikiş nakış kursu tamamlayan Kosovalı bayanlar, aldıkları eğitim ve sertifikalarla iş sahibi oluyorlar. Üç yıldır ortaklaşa düzenledikleri biçki dikiş nakış kursunu tamamlayan Kosovalı 300’ün üzerinde kadın aldıkları kursla kendi ayakları üstünde duruyor. Biçki dikiş nakış kursuna olan yoğun ilgi çerçevesinde Zübeyde Hanım Derneği 5 ay önce başlattığı ve 35’in üzerinde kadının katılımıyla gerçekleşen yeni bir kurs düzenledi.

Zübeyde Hanım Derneği’nde düzenlen törende beş ay süren kurs ardından, kursu tamamlayan bayanlara sertifikaları verildi. Çok sayıda davetlinin katıldığı törende bir konuşma yapan Zübeyde Hanım Kosova Türk Kadınları Derneği Genel Başkanı Birsen Gota, Türk Taburu ile başlattıkları biçki dikiş nakış kursunda bugüne kadar 300’ün üzerinde kadının mezun olduğu ve aldıkları sertifikalarla iş bulduklarını dile getirdi. Gota, Türk Taburu tarafından desteklenen projeleri çerçevesinde katılımcılar arasında; Türk, Arnavut, Boşnak ve Rom asıllı kadınların yoğun ilgi gösterdiğini ve bu çerçevede kadınların aldıkları kurslar çerçevesinde kendi ayakları üzerinde durduklarını dile getirdi.

Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanlığı adına katılan Sivil Askeri İşbirliği (SAİ) Komutanı Binbaşı Tamer Yaman, Atatürk’ün annesinin ismini taşıyan bu kadar güzel adı taşıyan bir derneğe desteklerinin devam edeceğini belirtti. Kosova’da çok sayıda derneğin var olduğunu ancak ağırlıklı olarak erkek derneklerin çok olduğunu söylen Yaman, Prizren gibi kültürlü bir şehirde kadın derneklerinin olmamsının kendilerini şaşırtacağını söyledi ve Zübeyde Hanım gibi bir kadın derneğinin olmasından dolayı gurur duyduklarını söyledi.

Türk Taburu olarak düzenledikleri kurslarla sadece bir belge vermekle kendilerini mutlu etmediğinin altını çizen Yaman, bayanların aldıkları kurslarla bir iş sahibi oluyorlarsa ve evlerine ekmek götürüyorlarsa kendileri için asıl sevinç kaynağı bu olduğunu söyledi. Türk Temsil Heyeti’nin desteğiyle 3 yıldır kurs veren Türkiye Mimar Sinan Üniversitesi Moda Konfeksiyon Bölümünde eğitimini tamamlayan dikiş nakış kursu hocası Figen Derviş’te, verdikleri kurs süresince önce çizim işleri daha sonra kumaş biçme ve son aşama olarak ta dikiş işlemlerini öğrettiğini söyledi. Kurslarını alan kursiyerlerle gerçekleştirdiğimi görüşmelerde Türk Temsil Heyeti Başkanlığına teşekkür eden Türk asıllı Füsün Rekatati, 5 ay süren kurs süresince çok şey öğrendiklerini, kursun bitmesinden dolayı üzgün olduğunu söyledi.

Boşnak Asıllı Edina Bale’da, Türk askerine desteklerinden dolayı teşekkür etti. Bale, 5 ay süren kurs süresinde çok şey öğrendiklerini ve aldığı sertifikayla kuracağı iş alanında destek olacağını belirtti. Mirsada Sezairi de, ‘Bu kurs sayesinde biçki dikiş alanında ince detayları öğrendik ve kendimiz artık tek başımıza elbise ve diğer dikiş işlerini yapabilir. Bize desteklerinden dolayı Türk askerine ve Zübeyde Hanım Derneği’ne teşekkür ederim’ dedi.

Nadira İsmaili de, Türk askerine teşekkür ederek aldıkları sertifikalarla daha kolay iş imkanı sahibi olacaklarını düşündüğünü ifade etti. Zübeyde Hanım Kosova Türk Kadınları Derneği ile Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanlığı’nın ortaklaşa düzenledikleri kurslar arasında, kumaş boyama, İngilizce kurs ve biçki dikiş nakış kursları yer alıyor./E.Tabak/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

KOSOVALI AĞIR YARALI İSTANBUL’DA TEDAVİ GÖRÜYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş