Kosova Türkleri, Kosova toplumunun önemli bir parçası olarak, kimliğinin resmiyet kazanmasının 70’inci yılını kutluyor.
Bu topraklarda, diniyle, diliyle, kültürüyle resmi varlığını sürdürmenin 70 yılını, gurur ve onurla yaşıyor Kosova Türkleri.
1912 – 1950 yıllarında farklı rejim ve siyasi düzenlerin haksız uygulamalarının sonucu olarak kimliğinin elinden alınmasının ardından 1951 yılında yeniden varlığı resmiyet kazanan Kosovalı Türkler, yüzyıllar boyunca olduğu gibi Balkanların bu köşesinde şan ve şöhretle varlığını sürdürmeye devam etti.
20’inci yüzyılın başlarından ortasına kadar devam eden 38 senelik karanlık dönem, Türklerin, ne dilini, ne dinini, ne de kültürünü söndürmeye yetti. Resmi olsun ya da olmasın Türklerin varlığı 700 yıldan bu yana hep sürdü. Etkisi hep sezildi. Mevcutluğu, bugün bile belli çevrelerce inkar edilse de hep belirgindi. Türklerin, toplum olarak ağırlığı hep vardı. Göçlere rağmen nüfusu azaldı ama tükenmedi.
1951 yılı, o dönem Yugoslavya içinde yer alan Kosova’da Türklerin yeniden doğuşunu simgeleyen yıldır.
Başta anadilde eğitim görmek, kültür ve sanat yuvalarına dönüşen kültür sanat derneklerini kurmak, ilk türkçe haberleri halka dinleten Priştine Radyosu Türkçe Yayınlarını oluşturmak, toplumun bütün kademelerinde temsil edilmek gibi bir çok hakların tanınmasıyla, Türk toplumunu şahlandıracak hamleler yapıldı.
Türk milletini ayakta tutan değerler hep öncelik oldu. Milleti millet yapan ilkelere bağlılık gösterildi, toplumun ahlaki değerleri yüceltildi. Uygarlık kültürünü benimseyen Türk toplumu, gelenek ve göreneklerinden, örf ve adetlerinden bir an olsun ödün vermedi.
Bu meşakatli yolda karşılaşılan engeller, toplum içindeki birlik ve beraberlikle aşıldı.
Eşsiz fedakarlıklarıyla gönlümüzde yer etmiş, Türk halkının yücelmesine, ilerlemesine, ayakta kalmasına katkısı geçen ve artık aramızda olmayan kıymetli büyüklerimizi ve değerli aydınlarımızı unutmadık. Onları rahmet, şükran ve saygı ile anıyorum.
Ve 70 yıl içinde esen sert rüzgarlar karşısında eğilmeyen, kırılmayan, devrilmeyen bir çınar gibi Kosovalı Türkler bugüne geldi.
Bugün Kosova’da Türkçe eğitim 70 yaşında, Türk kültürü 70 yaşında, bugün Priştine Radyosu Türkçe Yayınları 70 yaşında…
Bugün 70 yılın coşkusu ve heyecanı var…
Bu heyecanı da en güzel şekilde Kosovalı Türklerin dimdik ayakta durmasında en büyük katkısı olan Türkçe eğitim yapılan Priştine “Elena Gjika” ilköğretim okulu Türk öğretmen ve öğrencileri yaşattı. Türkçe eğitimin 70’inci yıldönümü münasebetiyle geçen Kasım ayında muhteşem bir program düzenleyen Priştineli öğretmen ve öğrenciler, resmi olarak geçmişi 70 yıla dayanan Türkçe eğitimin hakkını verdi. Keşke bu muhteşem program büyük bir salonda geniş katılımla örgütlenseydi.
70 yılın heyecanı ve coşkusunu Priştine “Gerçek” Kültür, Sanat ve Spor Derneği de düzenlediği başarılı konserle Priştine halkına yaşattı. 70’inci yıl konseri, kalabalık seyirci ve sanatsever kitlesini mest etti. Şarkılar, türküler, halk oyunları, bu derneğin, Türk halkının gelenek ve göreneklerinin bekçisi olmaya, kültürel emanetlerini korumaya kararlı olduğu yönünde güçlü mesaj içerdi.
Keşke bu konserde, Türk sanat müziği, türküler, halk oyunları yanında, modern danslar, ezgiler, gitar, flüt, piyano çalgılarında yetenekli olan Türk gençlerine de yer verilseydi. Günümüz gençlerinin sanat anlayışı ile geçmişin sanat anlayışı arasında bir sentez oluşturularak, sanatın halkımıza sergilenmesi, bu konseri çok daha anlamlı kılacaktı. Demem şu ki, 70 yıl, Türklük misyonunun başarıyla yerine getiren “Gerçek” Derneğinin vizyonunda, bir çok sanat dalında çok başarılı olan genç sanatçıları da derneğe dahil etme hedefi olmalı.
Her nasılsa bazı eksiklikleri, pandemi şartlarına bağlamak yeridir.
Türklerin varlığının 70’inci yıldönümüne önem veren her iki kuruluşu, çaba ve gayretlerinden dolayı tebrik etmek gerekir.
Zira “Elena Gjika” ilköğretim okulu Türk öğretmen ve öğrencilerinin tertiplediği program ve “Gerçek” derneğinin düzenlediği konser olmasaydı, Kosovalı Türklerin varlığının resmiyet kazandığının 70’inci yıldönümü olduğunu hatırlamayacaktık.
Peki, Kosovalı Türk siyasi partileri nerede?, Kosovalı Türk sivil toplum kuruluşları (STK) nerede? Bir halkın varoluşunun 70 yılını farklı organizasyon ve kutlamalarla kaydetmeyecek ise, siyasi partiler, STK’lar ne işe yarar?
Yılın sonuna kadar 23 gün kaldı. Pandemiye karşı tedbirler de sertleştirldi. Bizden hatırlatması…
Ercan Kasap
07.12.2021
KOSOVA NEDEN FETÖCÜLERE SAHİP ÇIKIYOR?
BALKANLAR’DA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ VE TÜRKOLOJİ SEMPOZYUMU SARAYBOSNA’DA BAŞLADI
TÜRKLER EN ÇOK BU MİLLETE BENZİYORMUŞ!
MODERN ZAMANLARIN KARMAŞASI ARASINDA KAYBOLAN KOCA MEHMET BEY CAMİİ
ANITKABİR VE DOLMABAHÇE’DE HÜZÜN: 7’DEN 70’E HERKES ATA’SINA KOŞTU