a

65 YILDIR ANADİLİNİN GÜZELLİĞİ PEŞİNDE

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Kosova’da resmi olarak geleneğini sürdüren Türkçe eğitim ile kültür-sanatının 65. yıldönümü şair ve yazarlarımızın edebi diliyle de kutlanacak.

Priştine’nin “Elena Cika” İlkokulu, Kosova Türk Yazarlar Derneği, Türkçem Dergisi ile kuruluşunun 65. Yılında bulunan “Gerçek” Kültür Sanat Spor ve “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Dernekleri edebiyat kollarının ortak girişimiyle Kosova’da Türkçe eğitimin 65. yıldönümü vesilesiyle 3 Ekim tarihinde Priştine’de edebiyat buluşması tertiplenecek. Ardından Vıçıtırın’da ad yapmış şairlerimiz Vıçıtırın ve Mitroviça’nın edebiyat severleriyle bir araya gelecekler. Vıçıtırın’daki etiknlik “Çeşme” Derneği tarafından organize ediliyor.

Kosova’da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra devam eden Türkçe eğitim yanı sıra Balkanların en köklü derneklerinden ikisi sayılan Prizren’in “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği ile Priştine’nin “Gerçek” Kültür Sanat Spor Derneği’nin kuruluşunun 65. yıldönümü diğer kutlamalarla birlikte edebi etkinliklerle de Kosova ve Balkanlar çapında kaydedilmeye devam edecek.

Kosova Türk Yazalarlar Derneği ve “Gerçek” KSSD “Naim Şaban” Edebiyat Kolu Başkanı Enver Baki yapmış olduğu açıklamada, “Benliğimiz bugünlere vardıysa, Türkçe eğitimimiz, eğitim emektarlarımız, Doğru Yol ve Gerçek gibi köklü derneklerimizde yetişen aydınlarımız, kültür-sanat emektarlarımızın çalışmalarıyla bu günlere gelmiştir. Dolayısıyla toplumumuzun böyle önemli bir jübilesini, bizler yazar ve şairler olarak, diğer kurum ve derneklerimizle birlikte ortaklaşa kaydedeceğiz”, dedi.

Türkçem Dergisi Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Zeynel Beksaç ise, “Yarım asırdan fazla Türkçemizin nöbetini tutan bu önemli kurumlarımızla bir arada, dayanışma ve mevcut imkânlarımızla bir araya gelerek Ocak ayının başında başlatmış olduğumuz etkinlikleri doludizgin bir şekilde sürdürüyoruz. Amacımız Türkçenin sesini yakışır bir biçimde yankılatmak, edebiyat sevdasını yeni nesillere aşılamaya devam etmek ve bu doğrultuda yeni değerler ortaya çıkarmaktır. Menzil ve sorumluluk belli; geçmişten aldığımız ulvi bir misyonu yarınlara taşımak başlıca gayemiz olmaya devam edecektir. 65 yıldır cesaretle, sevgiyle, hoşgörü ve kardeşliği kalkan yapıp büyük bir özenle çalışıyoruz. Ömrümüzü Türkçemizin bu topraklarda ilelebet yaşatılması için adadık. Bir bu dilin aşığıyız. Bu anadil sevgisini, güzelliğini gelecek nesillere de aşılamak boynumuzun borcudur”, dedi.

İnsana verilen değeri ön plana çıkararak, etkinliklerinin odağına toplumun 65 yıllık Türkçe mücadelesini ve önemli şahsiyetlerini de konumlandıracaklarını vurgulayan Kosova Türk Yazarlar Derneği Eşbaşkanı Dr. Taner Güçlütürk, “Toplumumuzun birlik ve beraberliğini derneklerimizin ortaklaşa etkinlikleriyle daha da pekiştireceğiz. Hem bu önemli jübilelerimizi kaydedeceğiz, hem de Balkanların her köşesinde Türkçenin ve özgün Türk edebiyatının güzelliklerini yaşatan beldelerimizdeki kardeşlerimize ulaşarak, onlarla bir araya geleceğiz. Diğer dünya dilleriyle birlikte Türkçe geleceğin dilidir, Türkçenin Balkan yakasındaki bu gelenek, insanlığın evrensel ve sanatsal değerlerine katkısını sunmaya devam etmelidir” dedi.

Kosova Türk Yazarlar Derneği, geçen yıl Çanakkale Savaşı’nın 100.yıldönümü, Kosova Türk Yazarlar Derneği’nin 20. yıldönümü vesilesiyle, kurluşunun 65.ci yıldönümü arifesinde bulunan “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği “Nazım Hikmet” Edebiyat Kolu ve “GERÇEK” Kültür Sanat Spor Derneği “Naim Şaban” Edebiyat Kollarıyla ortaklaşa Kosova, Arnavutluk ve Makedonya çapında bir dizi edebi etkinlik gerçekleştirmişti.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

PRİŞTİNE’DE BOMBA ALARMI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel