65 yıl önce “burası Priştine radyosu” şeklinde yapılan anons , Türk halkının Kosova’da yeniden doğuşunu müjdeledi. Kosova’da yaşayan Türk halkı 1951 yılında, uygarlığın temel ögelerinden anadilde yazma okuma hakkına sahip çıkarken, insan olarak duygu , düşünce, sezgi ve görüşlerini, radyo gibi yaygın bir haberleşme kurumu ile dışa vurma imkanına ulaştı.
Radyo, aynı yıl açılan Türkçe okullar ve kültür dernekleriyle birlikte Türklük ve Türkçeyi yaşatmak gibi önemli bir misyonu üstlendi.
Kosova’da Türkçe medyanın temel taşını teşkil eden radyo, 1951 yılında Türk halkına iade edilen temel hakların yeniden hayat bulmasında önemli rol oynadı. Kosova Radyosu Türkçe yayınları, Türk kimliğinin pekişmesinde, etkin ve etkili rol oynayan en önemli unsurlardan birini teşkil etti.
Kosova’da Türk halkının yeniden var olmasının resmiyet kazandığı 1951 yılında Türkçe medyanın mihenk taşı olan Priştine Radyosu Türkçe yayınları, Türk sanat ve halk orkestrası ile birlikte faaliyete başladı.
Kosova’da Türklüğün ve Türkçe’nin yaşatılmasında çok önemli katkıları olan Kosova radyosu Türkçe yayınları, bu yıl var oluşunun 65’inci yılını kutluyor.
Kosova Radyosu’nun stüdyolarında Kosova’ya özgün Türkçe türküler eşiliğinde yayınların hazırlanması için gerek stüdyolarda , gerek ise ofislerde personelin hummalı bir çalışması var. 1951 yılında görülen heves , bügün de devam artarak devam ediyor.
Kosova Radyosu Türkçe yayınlarından sorumlu editör Güner Şaban, 1951 yılının Kosova Türklerinin haklarının korunması ve haklarının verilmesinde önemli bir yıl olduğunu hatırlattı. “O günden bugüne kadar Kosova Radyosu ve radyonun medyadaki gücü, Kosova’da Türk halkının sesi olmuştur” şeklinde konuşan Şaban, Türkçe radyo yayınlarının Kosova halkının önemli sesi olmaya sürdüreceğine inandığını belirti. Sorumlu editör Güner Şaban, Kosova radyosu eğlendirici bir radyo değildir. Bu radyoda çalışanlar halkı bilgilendirici ve bilinçlendirici misyonuyla üstlendiğinin altını çizdi.
Radyo program yapımcısı Berkant Tsuri, farklı rejimler yaşamasına rağmen Türkçe yayınların ayakta kalmayı başardığına dikkat çekti.“Kosova toplumu tarihsel süreçte değişik rejimlerden geçti. Türk toplumu da nasibini aldı bu rejimlerden. Türk toplumunun çıkarlarını koruyan en önemli kurum Kosova’da yayın yapan Türk radyosu oldu. Bu da şunu gösteriyor. Bir milletin varlığını gösteren en önemli unsurlardan biri iletişimdir. Bizim ilk iletişim aracımız Kosova Radyosu’dur” ifadesini kullanan Berkant Tsuri, bu sebepten dolayı Kosova Türjk toplumunun haber alma hakkını bu radyo tümüyle gerçekleştirdiğini vurguladı.
Genç program yapımcılarından Arzu Ustaibo, burada devamlılığını sağlaması açısından Türk halkı için iki önemli unsuru olduğunu dikkat çekti. Ustaibo, “eğitim ve kültür , bunlar bizim için çok önemli iki nokta. Dolayısıyla buradaki Türk halkının varlığını devam ettirebilmesi için Kosova Radyosu Türkçe Programı ciddi bir misyon yüklenmiş durumda ve biz bu misyonu en iyi şekilde icra etmekte çalışıyoruz ki, buradaki devamlılığımını daha kaliteli ve daha yüksek seviyeye taşıyabilmekte için” dedi.
1999 yılı öncesinde 30 personelin çalıştığı Türkçe kamu radyosunda yayın hacminin küçültülmesiyle birlikte personel sayısı 6’ya indirgendi . Bu durum Tü k dinleyicileri üzmesine rağmen, Türkçe radyosu hakkında olumlu düşüncelerini etkilemedi.
Gülten Nobırda, anavatan Türkiye’den uzakta yaşayan Kosova gibi bir ülkede Türkler için 1951 yıllarında kurulan Türkçe radyo programlarının çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Mesleği tercümanlık olan Nobırda, “Türklüğümüzü, Türkçeyi yaşatabilmek için, varlığımızı sürdürebilmek için temel taşlardan biri idi. Biz aslında bu radyo yayınları ile büyüdük” diye belirtti.
Radyonun toplumdaki önemi ve yerinin apayrı olduğunu kaydeden eski gazeteci Agnesa Raşit Globoder radyoda her şey hakkında İster eğitim, ister örf ve adetlerimiz, ister ekonomi ve siyasi, ister ruhumuzun gıdası olan müzik hakkında bilgilendirildikleri ve bilinçlendirildikleri belirtti.
Emekli Halit Halaç, Priştine Radyosunun çok önemli bir haber merkezi olduğunu anımsatarak, Halaç, “tüm haberlerimizi anadilimizde alırdık. Orada kendi yayınlarımız vardı. Çocuk yayınları, çocuk tiyatroları, haberler…Tüm haberleri bu radyodan alırdık” dedi.
Kosova Radyosu 1999 yılı öncesi günde 7 saatlik programının 1999 yılı sonrasında uluslararası idarenin kararıyla 2 saate indirgenmesine rağmen, Kosova Türklerin sesi olmayı sürdürüyor./kosovaport/
ADALET BAKANI: SAVCILIĞIN GÖREVİNİ YAPMASINA İZİN VERELİM
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI