İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Yunus Emre Enstitüsü, Dışişleri Bakanlığı ve Türk Dil Kurumu tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen ve üç gün süren I. Uluslararası Türkoloji Çalıştayı 22 Nisan 2012 Pazar günü yapılan değerlendirme toplantısı ile sona erdi.
Türk dilini yaygınlaştırmayı ve tanıtmayı temel alan; dünyadaki farklı üniversitelerde, Türkiye’den bağımsız olarak kurulan Türkoloji ve Türk Dili Edebiyatı bölümlerinde görev yapan akademisyenlerin; bir araya gelmesi, sorunları ve taleplerinin tartışılması için toplanan I. Türkoloji Çalıştayı; ilk defa bu kadar kapsamlı ve geniş bir katılımla gerçekleşti.
Türkiye’nin de hem sivil toplum kuruluşları hem de resmi kuruluşlarıyla tam destek verdiği kurultaya; ABD, Afganistan, Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Estonya, Filistin, Finlandiya, Güney Kore, Gürcistan, Hırvatistan, Hindistan, Hollanda, İngiltere, İsveç, İtalya, Japonya, Kazakistan, Kırgızistan, Kırım Özerk Cumhuriyeti, Kosova, Letonya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Mısır, Moğolistan, Moldova, Özbekistan, Pakistan, Polonya, Romanya, Rusya Federasyonu, (Başkurdistan Cumhuriyeti-Tataristan Cumhuriyeti) Sırbistan, Slovakya, Sudan, Ukrayna, Yemen ve Yunanistan’dan oluşan 46 ülkeden 150’ye yakın öğretim görevlisi (Türkolog) ve uzman katıldı. Priştine Devlet Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof.Dr.İrfan Morina Kosova’yı temsilen çalıştayda hazır bulundu. Türkiye’deki üniversitelerin Türkoloji bölümlerinden de büyük ilgi gören ve katılım sağlanan çalıştaya katılanlar, üçüncü gününde (22 Nisan) bir sonuç bildirisi okudu.
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan, Yunus Emre Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Abdurrahman Güzel ve Prof. Dr. Mehmet Kara, Başkent Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı (TDE) Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nurettin Demir, Erciyes Üniversitesi TDE Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nevzat Özkan ve Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Yavuz Kartallıoğlu tarafında oluşturulan değerlendirme kurulunda, çalıştay sonuç bildirgesi maddeler halinde ele alındı.
Bu arada çalıştay çerçevesinde bir araya gelen Yunus Emre Enstitüsü ile Hırvatistan’ın Zagreb Üniversitesi ve Fas’ın Agdal Üniversitesi arasında yeni bir Türkoloji işbirliği protokolü de imzalandı. /kosovaport/
4. GELECEKLE İLETİŞİM ÇALIŞTAYI KKTC’DE BAŞLADI
MODERN ZAMANLARIN KARMAŞASI ARASINDA KAYBOLAN KOCA MEHMET BEY CAMİİ
ANITKABİR VE DOLMABAHÇE’DE HÜZÜN: 7’DEN 70’E HERKES ATA’SINA KOŞTU
TİKA’DAN BOSNA HERSEK’TEKİ SAĞLIK SİSTEMİNE DESTEK
TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN YUNANİSTAN’DA
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.