a

40 BİNİN ÜZERİNDE KOSOVALI VATANDAŞLIKTAN ÇIKTI

Kosova’da 1998 yılında başlayan savaş ve onun beraberinde getirdiği ekonomik sıkıntı nedeniyle Kosovalılar çareyi Avrupa devletlerine göç ederek arıyor.

Avrupa’nın değişik ülkelerine sığınan resmi rakamlara göre 40 binin üzerinde Kosovalı, belediyelere başvurarak vatandaşlıktan çıkmak istediklerini bildirdi. Ekonomik istikrarsızlığın beraberinde getirdiği işsizlik nedeniyle Avrupa’nın değişik ülkelerine sığınan Kosovalılar, kendi ülkelerinin vatandaşlığından çıkmak için yaşadıkları belediyelere başvuruda bulunuyorlar.

Prizren Belediyesi Maliye ve Ekonomi Müdürü ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Sekreteri Ertan Simitçi, Kosova’da siyasi belirsizlik ve bununla birlikte ekonomik sıkıntısının yoğun olduğu ve Kosovalı Türklerin de yoğun olarak yaşadığı Prizren’de, Avrupa’da yaşayan 500’ün üzerinde vatandaşın vatandaşlıktan çıkmak için başvuruda bulunduğunu söyledi.

Resmi rakamlar 42 bin kişi vatandaşlıktan çıktı

Kosova İçişleri Bakanı Yardımcısı İzmi Zeka da, yaptığı yazılı açıklamada bu yılın ilk dört ayında vatandaşlıktan çıkanların sayısının bir önceki yıla oranla daha da arttığını vurguladı. Vatandaşlıktan çıkan sayının geçen yıla oranla yüzde 20 artarak 42 bin ile rekor kırıldı diyen Zeka, ‘Böylece vatandaşlıktan çıkanların sayısının 2013 yılından bu yana 18 kattan fazla artmış oldu’ dedi. Zeka, bu yılın ilk dört ayında 1,500 civarında vatandaş Kosova vatandaşlığından çıktığını söyledi

Esnaf Sıkıntılı

Uzun yıllar esnaflık yapan Yonuz Rada’da kendisi işlettiği çeyiz dükkanında yaptığı açıklamada, Kosova’da her geçen gün satışların düştüğünü söyledi. Fabrikaların kapanmasıyla işsizliğin her geçen gün arttığını söyleyen Rada, Kosova’ya yatırım yapılmadığı takdirde işsizliğin her geçen gün daha da kötüye gideceğinin altını çizdi. Çin mallarının piyasaya girmesiyle birlikte küçük esnafın büyük sıkıntıda olduğunu belirten Rada, iş bulamayan gençlerin çözümü Avrupa ülkelerine kaçmakta bulduğunu söyledi.

Balon Satarak Hayatını İdame Ettiriyor

Prizren’in Şadırvan Meydanı’nda balon satarak hayatını idame ettirdiğini söyleyen Hilmi Kitmir, birçok yere iş başvurusunda bulunduğunu ancak işe alınmadığını söyledi. Sabah erken saatlerde Şadırvan Meydanı’na çıkıp balon sattığını söyleyen Kitmir, gelecekten umutlu olduğunu söyledi./E.Tabak/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

AGİT, GENÇ GAZETECİLERİ BİRARAYA GETİRDİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş