a
b

b

b
b

30 YILLIK PARTİ OLDU 20 YILLIK…

b

Eski Yugoslavya’da çok partili sisteme geçildiği 1990 yılında,  Kosova Türkleri, aynı yılın 19 Temmuz tarihinde Prizren’de “Türk Demokratik Birliği” (TDB)  adı altında ilk siyasi teşkilatlanmasını yaptı.

Kosova Türkleri dolayısıyla çok partili siyasi sahneye ilk adımını attı.

1990 yılından bugüne kadar Kosovalı Türkler 4 siyasi parti kurdu.

TDB’nin ardından 1 yıl sonra  Sezair Şaipi tarafından kurulan “Türk Halk Partisi” (THP) Arnavut yanlısı bir çizgide politika yapmayı tercih ettiği için halk nezdinde itibar görmedi.

TDB’nin 2000 yılında yapılan olağanüstü kongresinde Mahir Yağcılar başkanlığa seçildi ve Birliğin adı “Kosova Demokratik Türk Partisi” (KDTP)  olarak değiştirildi.

2009 yılında Reşit Hanadan başkanlığında Kosova Türk Birliği (KTB) Mamuşa’da  kuruldu. Siyasi sahnede varlık gösteremedi.

Mamuşa’da 2013 yılında da Arif Bütüç başkanlığında Kosova Türk Adalet Partisi (KTAP) Kosova siyasi yelpazesinde yerini aldı. Genel seçimlerde mağlubiyete uğradı.

Son olarak 2020 yılında, KDTP’den ayrılan  Ertan Simitçi,  25 Eylül 2020 tarihinde “Yenilikçi Türk Hareket Partisi’ni”  (YTHP) Prizren’de  kurdu.

Türkler adına kurulan THP, KTB ve KTAP, halkın desteğini kazanamayıp, tarihe karıştı.

Bu partilerden, yeni bir parti olan YTHP hariç, halkın teveccüh gösterdiği KDTP en uzun ömürlü oldu.

Partilerden hiçbiri, daha önce TDB olan KDTP kadar uzun soluklu olamadı. KDTP son 20 yılda Kosova Meclisi’nde ve diğer devlet kurumlarında üst düzeylerde Kosovalı Türklerin çıkarını kollayıp savunan tek parti oldu.

Bu böyle iken KDTP geçenlerde 20 yılını doldurduğunu duyurdu ve 20’inci yıldönümünü yazılı mesaj yayımlayarak kutladı. Mesajın içeriğinde TDB’den ne hikmetse hiç bahsedilmedi.

KDTP’nin kökü olan TDB unutulmuştu anlaşılan kasıtlı ya da kasıtsız olarak.

Halbuki, KDTP isim değiştirerek TDB’nin devamı değil miydi? TDB feshedilerek yerine KDTP’nin kurulduğunu hatırlamıyoruz.

Neden böyle bir sürece gidildiğini  anlamak  oldukça zor.  Çünkü 30 yıllık bir siyasi parti 20 yıllık oldu.

Acaba, KDTP , savaş öncesi dönemdeki kurum ve kuruluşların tavsiyesi furyasına mı katıldı?  Çünkü, Kosovalı Arnavut aydınları, eski Yugoslavya ile bağlantısı olan ne varsa hepsinin üzerlerinin çizilmesi yöntemine başvurdu. Tek sözle eski Yugoslavya kompleksinden kurtulmaktı amaç.

Ana fikir, Kosova’da her şeyin  1999’unda kazanılan özgürlükle başlamak olmaktı.

KDTP bu fikri benimsemiş ise bu, TDB’nin ve bununla birlikte KDTP’nin 10 yıllık geçmişini silmek anlamına gelir. Bunun adı, Türklerin siyasi geçmişine sünger çekmektir.

En zor şartlarda, Miloşeviç’in acımasız rejimi şartlarında  Kosovalı Türklerin siyasi yapılanmasının 10 yılını çöpe atmak, yüzlerce Kosovalı Türk aydının, siyasi alanda Türk halkının hak ve özgürlükleri için verdiği mücadelesini, TDB etrafında toplanan onlarca gizli kahramanın Türk davası için verdiği uğraşılarını  inkar etmek anlamına gelir. TDB’nin eski Yugoslavya menşeli olması bir kimseleri rahatsız ediyorsa, Kosova’nın en köklü Arnavut Partisi Kosova Demokratik Birliği’ne (LDK) baksın.   TDB, artı ve eksileriyle, başarı ve hatalarıyla,  Türk milliyetçiliği, sosyal muhafazakarlık ile liberal ekonomi ideolojisini savunan merkez sağda yer alan bir parti olarak, uluslararası topluma, Kosova’da yüzyıllarca Türklerin de yaşadığını en güçlü  şekilde dile getiren siyasi oluşum olmuştur.  Bu gerçeği de başta ABD olmak üzere yabancı heyetlerle gerçekleştirdiği sayısız temaslarda kabul ettirmiştir.

10 yıllık buhranlı geçen bir tarih ne bir kenara itilebilir, nede silinebilir. Bunu yaparak en azından geçmişimize saygısızlık ve haksızlık etmiş oluruz. Kosova Türklerinin siyasi arenadaki varlığı, 1990 yılında TDB ile başlar ve bugüne kadar kesintisiz olarak KDTP ile devam etmektedir.

Özlü bir söz vardır, gerçeği bilip susanlar, gerçeği bilmeyip söyleyenler kadar tehlikelidir.

Ercan Kasap

10.12.2020

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

VETVENDOSJE’NİN AYAK SESLERİ…

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetonwinonwin girişbets10 giriş