a
b
b

23 NİSAN – KOSOVA TÜRKLERİN MİLLİ BAYRAMI

Kosova’nın uzun yıllar verdiği mücadeler ardından  17 Şubat 2009 tarihinde Kosova Meclisinde bağımsızlığı ilan edilmiş ve ülkemizde yeni bir sayfa açılmıştır. Yeni kurulan çok uluslu Kosova Cumhuriyeti’nin bu özellikleriyle korunması için, bir ilke daha imza atılmış ve demokratik Kosova Anayasası kabul edilerek devlet yönetiminde yeni bir düzen kurulmuştur. Bu yeni düzenin kurulmasında siyasi temsilcilerimiz aktif rol alarak Kosova Türklerine olduğu gibi Kosova’da yaşayan tüm topluluklara Avrupa standartları düzeyinde hakların verilmesini temin etmişlerdir.

Anayasanın garanti altına almış olduğu toplulukların hakları çerçevesinde, Kosova Resmi Tatiller Yasasına uygun Kosova’da yaşayan bütün topluluklara kendi milli bayramlarını seçme tarihini ve bu tarihlerlerde kendi Milli Bayramlarını kutlama hakkı verilmiştir.  Dolayısıyla 23 Nisan günü tarafımızca  seçilerek,  Kosova Türklerin Milli Bayramı olarak kabul edilmiş ve 2009 yılından itibaren her yıl geleneksel olarak kutlanmaktadır. Bu günün  ayrıca Türkiye Cumhuriyeti’nin Ulusal egemenlik günü, ilk Meclisin çalışması ve Çocuk bayramı olması  ve yıllardan beri Kosova  Türkleri için ayrı bir özellik taşımasından  dolayı  bu seçimi  yapmamızda önemli etken olmuştur.

23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramının her yıl zengin programlarla kutlanması, varlığımızın açık bir kanıtıdır. Her zaman Kosova’nın yapıcı unsurunu oluşturan biz Kosovalı Türkler, bu bayram kutlamasıyla kimliğimizi, dilimizi, kültürümüzü, sanatımızı, eğitimimizi korumaya ve geleceğe taşımaya kararlı olduğumuzun bir beyanıdır. Kutlamalar çerçevesinde  Kosova Türklerinin sesi olan bu Milli Bayramımız her yıl gerçekleşen etkinliklerle gelecek nesillere bir emanet ve miras olarak aktarılmaktadır. Yaptığımız siyasi çalışmalar, ürettiğimiz sanat, edebiyat ve toplumsal eserlerler bu topraklarda varolduğumuzun ve tarihe not düştüğümüzün kaydıdır.

Kutlamalar Kosova Türkleri için olduğu gibi  tüm Türk Dünyası için de büyük bir önem arz etmektedir. Türk Dünyası’nın bir araya gelmesine anlamlı bir neden  ve takvimlerde yer alacak  bir gün haline dönüşmektedir.

Bu  bayramımız, geleneksel olarak Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP)  ve Türk Sivil Toplum Kuruluşları’nın işbirliğiyle, Türk toplumun yaşadığı tüm bölgelerde kutlanmaktadır. Her yıl kutlanmakta olan bu bayramımız geniş kapsamlı törenlere Kosova, Türkiye ve diğer devletlerden siyasiler, akademisyenler, kültür ve sivil örgüt temsilcileri katılımıyla gerçekleşmektedir.

Bu sene ki kutlamalarımız, Kosova Cumhuriyeti Hükümeti, Türk İşbirliği Kalkınma Ajansı- TİKA,  Türkiye Cumhuriyeti Priştine Büyükelçiliği,  Yunus Emre Kültür Merkezi, Türk Temsil Heyeti Başkanlığı, TRT, Kosova Türk Dernekleri,  Prizren Belediyesi ve diğer belediyeler,  kurum ve kuruluşların desteğiyle yapılmaktadır. Kosova Türkleri için büyük önem arz eden bu kutlamaların tertiplenmesinde desteklerini sunan tüm kurum, kuruluş ve emeği geçen şahıslara, tertipleme kurulu adına teşekkür etmeyi bir borç biliriz.

Nice yıllara ve başarılara,  mücadele ve eserlere, dostluk ve bayramlara. Hepimizin Milli Bayramımız kutlu ve birliğimiz daim olsun dilekleriyle.

Kutlama Kurulu

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BEZMİALEM ÜNİVERSİTESİ BALKANLARA AÇILIYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom girişcasibom