a

“22. TİRAN KİTAP FUARI” BAŞLADI

Arnavutluk Kültür Bakanlığının desteğiyle Arnavutluk Yayıncıları Birliği tarafından düzenlenen “22’nci Tiran Kitap Fuarı” başladı.

17 Kasım’a kadar sürecek fuara, Arnavutluk’un yanı sıra Kosova, Kuzey Makedonya ve Karadağ’dan 100’e yakın yayınevi ile aralarında Tiran Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) de bulunduğu çeşitli kurumlar da katılıyor.

Arnavutluk Kültür Bakanı Elva Margariti, yaptığı konuşmada, kitabın zor bir iş olduğunu ve kitapseverlerin son 22 yılda birçok sorunla karşılaştığını belirterek, “Sorunlara rağmen şimdilerde gelenek haline getirdiğimiz bu yolculuğu ileriye taşıdık.” dedi.

Fuarın sadece kitap satılan bir yer değil, fikirlerin paylaşıldığı ve iletişim kurulan bir yer olarak da görülmesi gerektiğinin altını çizen Margariti, kitapları “iki yabancıyı birbirine bağlayan bir dost” olarak gördüğünü söyledi.

Arnavutluk Yayıncıları Birliği Başkanı Petrit Ymeri de Arnavutluk’un çok kültürlü bir ülke olduğunu aktararak, her yaştan Arnavut okuyucunun gelişmiş Avrupa kültürlerini, Avrupa ve dünyadan önemli yazar ve filozofları tanıdıklarını kaydetti.

Bu arada, Tiran Yunus Emre Enstitüsü de fuarda enstitü yayınlarını, Türkiye ile ilgili tanıtım malzemelerini, Türk yazarların Arnavutçaya çevrilmiş eserlerini ve Türkçe eğitimi ile ilgili çeşitli metin ve materyalleri sergiliyor.

Enstitü himayesinde ayrıca Türk ve Arnavut edebiyatından önemli yazarların davet edileceği çeşitli etkinlik ve programlar da düzenlenecek.

Fuar kapsamında ayrıca Arnavutluk, Kosova ve Kuzey Makedonya’dan yazarların katılımıyla “Balkanlar’da Türk Edebiyatının İzleri” konulu bir panel ile Türk yazar ve oyuncu Ercan Kesal’ın katılımıyla etkinlik de organize edilecek./AA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

HIRVATİSTAN’DA ETKİLİ OLAN RÜZGAR VE YAĞMUR HAYATI OLMUSUZ ETKİLİYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel