a

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANI FİDAN’IN KUZEY MAKEDONYA TEMASLARI

Kuzey Makedonya Başbakanı Hristijan Mickoski, Üsküp’te bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya geldi.

Toplantıda iki ülke arasında uzun süredir devam eden dostluğun ve mevcut siyasi ve ekonomik durumun yanı sıra Kuzey Makedonya’nın Avrupa Birliği yolundaki ilerleme süreci ele alındı.

Başbakan Mickoski, iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi iş birliğinin büyük önem taşıdığını ve bunun daha da derinleştirilmesine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Bu kapsamda Türk şirketlerinin Makedonya ekonomisine katılımının artırılması ve Türkiye’den yeni yatırım imkanları masaya yatırıldı.

NATO müttefikleri olarak Mickoski ile Fidan bölgede barış ve istikrarın önemini vurgulayarak, diplomasinin tüm çatışmaların çözümünde anahtar olmaya devam ettiğini vurguladı.

Mickoski, Türk dostluğunun ülkemiz için büyük önem taşıdığını, Türk toplumunun Makedonya’nın sosyal hayatına ve ekonomisine önemli katkı sağladığını ifade etti. Aynı zamanda Türkiye’nin ülkemizin kanıtlanmış bir destekçisi ve dostu olduğu ve birçok alanda ilişkilerin derinleştirilmesi için olanaklar olduğuna dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kuzey Makedonya’ya gerçekleştirdi resmi ziyareti kapsamında mevkidaşı Timço Mucunski ile bir araya geldi.

Fidan ile Mucunski arasındaki ikili ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

‘Türkiye, Kuzey Makedonya’yı sarsılmaz bir şekilde desteklemektedir’

Kuzey Makedonya’da kurulan yeni hükümeti tebrik ederek, mevkidaşı Mucunski’ye görevinde başarılar dileyen T.C. Dışişleri Bakanı hakan Fidan, “Son 20 yıldır çeşitli rollerde Makedonya’ya, Üsküp’w defalarca ziyaretlerim oldu. Türkiye, bağımsızlığından itibaren Kuzey Makedonya’yı sarsılmaz bir şekilde desteklemektedir ve desteklemeye de devam edecektir.” dedi.

Makedonyalı mevkidaşıyla çok verimli bi görüşme yaptıklarını kaydeden Fidan, “Biz Kuzey Makedonya ile dostluğumuza, iş birliğimize ve müttefikliğimize büyük önem veriyoruz. Değerli mevkidaşımla beraber ikili ilişkilerimizi Makedonya’daki yeni hükümet döneminde de daha ileri nasıl taşırı, onun fikir alışverişi içerisinde olduk. Tespit ettiğimiz hususlardan birkaçı da özellikle ilişkilerimizi ahdi zeminli güçlendirerek daha büyük bir kurumsal çerçeveye oturtmak, özellikle liderlerimizin ziyareti esnasında onların imzasıyla hayata geçirilebilecek yüksek düzeyli bir stratejik iş birliği konseyinin tesis edilmesi konusunda neler yapabiliriz, buna yönelik nasıl çalışmalar yapabiliriz, onun fikir alışverişi içerisinde olduk.” dedi.

Türk firmalarını buradaki yatırımlarını arttırmaya teşvik ediyoruz’

Ekonomik iş birliği konusuna da değinen Fidan, “Ekonomik iş birliğimizi güçlü siyasi ilişkilerimize yakışır bir düzeye çıkarmak istiyoruz. Makedonya ile aramızda ticaret hacmimizi 2 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Değerli mevkidaşımla bunu başarmak için ne tür adımlar atmamız gerektiğini konuştuk. Kuzey Makedonya’daki kalkınma hamlelerini yakından takip ediyoruz. Yeni hükümet döneminde kalkınmanın hızlanacağına inanıyoruz. Türk firmaları Kuzey Makedonya’daki bu sürece önemli katkılar sağlayacak imkanlara sahiptirler. Firmalarımızı buradaki yatırımlarını arttırmaya teşvik ediyoruz. Kuzey Makedonya’daki istihdam ve kalkınmayı desteklemeye devam edeceğiz. Enerji alanında da iş birliğimiz arttırmak için ciddi bir potansiyel var. Bunu iyi değerlendirememiz gerekiyor. Askeri iş birliğimizin güçlendirilmesine de büyük önem atfetiyoruz.” diye konuştu.

‘Kuzey Makedonya’nın bende apayrı bir yeri var’

Ülkedeki Osmanlı eserlerinin önemi hakkında konuşan Fidan, “Kuzey Makedonya’nın bende apayrı bir yeri var. Bu güzel ülkenin birçok bölgesini geçmişte defalarca ziyaret etmiş biri olarak. Kuzey Makedonya’daki Osmanlı eserleri bu güzel ülkenin kültürel zenginliğinin önemli boyutunu oluşturuyor. Kurumlarımızın desteğiyle restore edilen bu eserlerin turizm açısından da bir cazibe merkezi olduğunu görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘En önemli bağlardan biri Türk toplumudur’

Makedonya’da yaşayan Türk toplumu ile ilgili açıklama yapan Bakan Fidan “Malumuzun dost ve kardeş ülkelerimiz arasındaki en önemli bağlardan biri de Kuzey Makedonya’daki Türk toplumudur. Geçmişte Kuzey Makedonya’dan göç etmiş çok sayıda Türk ve farklı topluluklardan kardeşimiz bugün bizim vatandaşımız olarak Türkiye’de yaşıyor. Bu beşeri ilişkiler Vardar üzerindeki Taşköprü misali ülkelerimizi birbirine bağlıyor. Kuzey Makedonya’daki tüm topluluklar arası ilişkilerin olumlu şekilde seyretmesine ve bu uyumun muhafaza edilmesine önem veriyoruz. Türk toplumunun yasalara dayalı hak ve taleplerinin de Kuzey Makedonya’daki tüm makamlar tarafından gözetileceğine inanıyoruz. Keza yasalar çerçevesindeki ana dilde eğitim talepleri ve altyapı ihtiyaçları konusunda yeni hükümetin de Türk toplumuna kucak açacağına eminim.” sözlerini ifade etti.

‘FETÖ’yle mücadelede Kuzey Makedonya’nın daha güçlü destek vermesini bekliyoruz’

Bakan Hakan Fidan, terörle mücadele, FETÖ, Balkanların güvenliği ve Gazze’deki katliam olmak üzere farklı konulara değinerek şu açıklamalarda bulundu:

“Ayrıca yeni hükümetin başta FETÖ olmak üzere terörle mücadele konusunda da duyarlı davranacağına inanıyorum. FETÖ sadece Türkiye için değil bulunduğu ülkeler için de ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bu terör örgütüyle mücadeleye Kuzey Makedonya’nın daha güçlü destek vermesini bekliyoruz.”

‘Türkiye olarak Balkanlarda her zaman aktif bir tutum sergiliyoruz’

“Bugün ayrıca bölgesel konuları da ele alma imkanımız oldu. Balkanlar jeostratejik öneme sahip bir bölge. Burası Avrupa’nın güvenliğini ve refahını doğrudan etki eden bir coğrafya. Biz kültürel çeşitliliğe saygı esasında dostça ve kardeşçe yüzyıllarca iç içe yaşadık. Bugün de Balkanların tamamında istikrar, barış ve refahın tesisi Türkiye’nin temel önceliğidir. Bunun için yoğun bir çaba harcıyoruz. Türkiye olarak Balkanlarda her zaman aktif bir tutum sergiliyoruz. Bu çabalarımızı Balkanların kalbinde yer alan Kuzey Makedonya ile olan iş birliğimiz sayesinde daha da ilerleteceğimizi düşünüyorum.”

‘Gazze’deki soykırımın baş sorumlusu Netanyahu’nun kendisidir’

“Gazze’deki vahşet devam ediyor. Gerilimin Batı Şeria’ya sıçraması ve Mescidi Aksa’ya yönelik provokasyonlar durumu daha da vahim hale getiriyor. Yaşanan soykırımın baş sorumlusu Netanyahu’nun kendisidir. Netanyahu iktidarda kalmak uğruna ölüm ve dehşet saçmaya devam ediyor. Netanyahu ateşkese yönelik tüm girişimleri sabote ediyor. Ateşkes müzakerelerinde sürekli yeni şartlar getirerek oyun bozanlık yapmaya devam ediyor. İsrail’deki kamuoyu bile Netanyahu’ya isyan etmeye başladı. Uluslararası camia Netanyahu’yu durdurmak zorundadır. Katliama sessiz kalmak bu suça ortak olmakla eş anlamlıdır.”

Türkiye’ye teşekkür

Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Timço Mucunski, sözlerinin başındaÖncelikle orman yangınlarıyla mücadele sürecinde ülkemizle dayanışma gösteren ilk ülkelerden biri olan Türkiye Cumhuriyeti’ne şükranlarımı sunmak istiyorum.” dedi.

Bunun yabancı ülkeden ilk resmi ziayret olduğunu da aktaran Mucunski “Bu ziyaret ve bugünkü görüşmemiz ikili ilişkilerimizde büyük önem taşımaktadır. Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı olarak göreve başlamamdan sonra yabancı ülkenin bir Dışişleri Bakanı mevkidaşımın ilk resmi ziyareti olma özelliğini taşımaktadır. İlk ziyaretin özellikle Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Hakan Fidan tarafından gerçekleşmesinden çok mutluyum. Bu, iki ülke arasında giderek yoğunlaşan siyasi diyaloğun güçlü bir teyididir.” diye konuştu.

‘Yapıcı bir toplantı düzenledik’

İki mülke arasındaki ekonomik iş birliğine de değinen Mucunski “Bugün, ekonomik işbirliği ve bunun derinleştirilmesi olanaklarına özel bir vurgu yaparak, karşılıklı çıkarların tüm alanlarındaki ilişkilerin geliştirilmesi olanaklarını ortaklaşa gözden geçirdiğimiz yapıcı bir toplantı düzenledik. İki ülke arasında geleneksel olarak iyi olan dostluk ilişkileri, ekonomik işbirliğinin güçlenmesini olumlu yönde etkilemektedir. Bağımsızlıktan bugüne Türk yatırımlarının varlığı çok büyüktür. Bu da Türkiye’nin ülkemizin istikrarlı bir ekonomik ortağı olma arzusunun göstergesidir. Ancak iş birliği şu ana kadar her iki ülke arasında istenilen seviyeye ulaşamadı. Her iki ülkede de hem devlet düzeyinde hem de ticari kuruluşlar tarafından maksimum düzeyde kullanılması gereken birçok fırsat bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Bakan Mucunski görüşmede askeri alandaki iş birliğine de vurgu yapıldığını kaydetti.

/YeniBalkan/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

TÜRK TEMSİL HEYETİ BAŞKANI ALBAY ZAFER SAĞLAM KDTP’Yİ ZİYARET ETTİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom mobil girişhttps://www.cellerini.it/girişmarsbahis girişcasibomcasibom girişcasibomcasibom girişbahsegelmarsbahiscasibom oyunlarıcasibom resmi girişcasibom