a
b
b

21. ULUSLARARASI SÜLEYMAN BRİNA ÖDÜLÜ SAHİPLERİNİ BULDU

Dün akşam “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği’nde (TKSD) düzenlenen tören ile 21. Uluslararası Süleyman Brina Balkanlar Türk Kültürü Hizmet Ödülü sahiplerine verildi.
21. Uluslararası Süleyman Brina Balkanlar Türk Kültürü Hizmet Ödülü’ne layık görülenler:
Rahmi Ali (Eğitimci, Yazar, Şair-Yunanistan/Batı Trakya), Mustafa Yaşar(Tiyatro Sanatçısı, Şair, Yazar-Makedonya), İlya İvanov (Şair, Yazar, Gazeteci, Kamu İşçisi-Çuvaşistan), Fahri Tuna (Yazar-Türkiye), Gültekin Serbest (Ressam-Türkiye), Bayram İbrahim (Şair, Yazar, Gazeteci-Kosova), Leyla Şerif Emin (Şair, Yazar, Dergici-Makedonya), Zekeriya Hocalar (Tiyatro Yönetmeni, Oyuncu, Müzisyen-Türkiye), Daşni Veşal (Müzisyen-Kosova),

Tören Nevzat Şundo’nun Türk Sanat Müziği mini konseri ve akabinde de Merhum Süleyman Brina anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Uluslararası Süleyman Brina Balkanlar Türk Kültürü Hizmet Ödülü Seçici Kurul Başkanı Zeynel Beksaç, 1996 yılında verilmeye başlatılan bu ödülün giderek Türk Dünyası’na açıldığını belirtti. Beksaç bu ödülün verilmesi amacının Süleyman Brina’yı anmakla birlikte “Türkçeye bu topraklarda yarınlar kazandırmak” olduğu nu vurguladı.

Ödül töreninde törene katılabilen ödül sahiplerinin kısaca hayat öyküleri aktarıldıktan sonra ödülleri takdim edildi.

Ödülünü İskender Muzbeg’in elinden alan Bayram İbrahim, kendisinin de uzun yıllar gazeteci olarak çalıştığı “TAN” Gazetesi kurucu müdürü Süleyman Brina ile ilgili anılarını ve onun kişiliğiyle düşüncelerini hazır bulunanlarla paylaştı.

Süleyman Brina ailesi adına teşekkür eden ve babası ile ilgili bir kitap hazırlığı muştusunu veren kızı Elsev Brina-Lopar’ın elinden ödülü alan Fahri Tuna, Balkanlar’da Türkçeye verilen öneme vurgu yaparken “Sizler burada olduğu sürece biz daha 500 yıl buradayız” dedi.

Yarını kazanmak için bugünlerde birlik-beraberlik içerisinde olmak gereğini vurgulayan Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar’ın elinden ödülü alan Gültekin Serbest,  kardeşi Aziz Serbest’ten sonra bu ödüle layık görüldüğü için gurur duyduğunu belirtti.

Zeynel Beksaç’ın elinden ödülü alan Leyla Şerif Emin, edebiyat köprülerin kurulması önemine işaret ederken genç edebiyatçıların yetiştirilmesi gelecek için yatırım olduğunu ifade etti.

Tiyatroya ilk adımlarını “Doğru Yol” Derneği’nde attığını belirten Bülent Emruş’un elinden ödülü alan Zekeriya Hocalar, çocukluk ve gençlik döneminde derneğin katkısının büyük olduğunu belirtti ve 3 ay önce Tiyatro’da 40. Yıl  kutlamaları çerçevesinde basılan kitabı “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği’ne hediye etti.

Dernekte babası Safet ile çalıştıktan sonra kendisiyle de yıllarca çalıştığını belirten ve bunun için çok mutlu olduğunu söyleyen Başkim Çabrat’ın elinden ödülü alan Daşni Veşal, çocuk yaşta derneğe ve müziğe gönül verdiğini ve her zaman seveceğini vurguladı.

Törenin sonuna doğru Süleyman Brina’nın torunlarının söylediği dedelerinin yazdığı “Ata Dedim” şiiri hazır bulunanları da duygulandırdı.

21. Uluslararası Süleyman Brina Balkanlar Türk Kültürü Hizmet Ödülü töreni Daşni Veşal’ın keman performansı ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu./kosovahaber/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSOVA MİLLETVEKİLLERİ KUZEYDE İSTENMİYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL