a
b
b

2013 YILINDA ÖNEMLİ ALTYAPI HARCAMALARI PLANLANILIYOR

Kosova hükümeti 1,58 milyar avroluk 2013 yılı bütçesinin yüzde 40’tan fazlasını sermaye geliştirme projelerine harcayacak ve bu rakam bazı ekonomi analistlerinin eleştirilerine hedef oluyor.

Hükümetin 29 Ekim’de onaylanan 2013 bütçesindeki öncelikleri eğitim, karayolu altyapısı, güvenlik, sağlık ve tarım olmaya devam ediyor. Merdare-Morine Otoyolu’nun tamamlanması ve yeni bir Priştine-Üsküp otoyolunun inşasına başlanması, en büyük altyapı projeleri arasında yer alıyor.

Kosova’daki GAP Enstitüsü’nden Agron Demi, bütçenin yüzde 43’lük aslan payının sermaye yatırımlarına harcanacağını söylüyor.

Altyapı bakanlığının 2013 yılı bütçesi yaklaşık 811 milyon avro. Tarım, ormancılık ve kırsal kalkınma bakanlığına ise 44,6 milyon avroluk bir bütçe ayrılmış durumda. Rüzgar, jeotermal ve biyokütle enerjisi alanındaki araştırmalara ise toplam 350 bin avroluk bütçe ayrılmış durumda.

Maliye Bakanı Bedri Hamza, “Hükümetin bu iki otoyolun yanı sıra diğer bölge karayollarına yaptığı yatırımlar, özel sektörün kalkınması için gereken ön şartlardan birini oluşturacak önemli bir unsur olarak, ülkenin karayolu altyapısının modernizasyonuna katkı sağlamaktadır.” diyor.

Devlet yayın kuruluşu RTK’nın bildirdiğine göre, 2013 bütçesinde 163 milyon avroluk gelir açığı da bulunmakla birlikte, Hamza bu açığın 2012 bütçesindeki fazlayla kapatılacağını söylüyor. Kosova, Mart ayında anlaşmaya bağlanan 107 milyon avroluk bir kredinin son taksiti olarak, Aralık ayında da IMF’den 41 milyon avro almayı bekliyor.

Kosova Başbakanı Haşim Thaci kabinesine hitaben yaptığı konuşmada, bütçenin ” IMF le tamamen uyumlu olduğunu” ve “ekonomimiz için özel öneme sahip bir çok projenin finansmanının devamına olanak sağlayacağını” söyledi.

Hamza, bütçede Avro Bölgesi’ndeki krizin de dikkate alındığını ve bankacılık sektörünün acil likiditasyonu ve bütçe rezervi için yardıma özel önem verildiğini belirtiyor. Bakan, Kosova’nın tüketim, yatırımlar ve ihracattaki artışa dayanarak 2013 yılında yüzde 4,5’lik bir ekonomik büyüme beklediğini de ekliyor./setimes/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

ORTADOĞU HAVAYOLU ŞİRKETLERİ KOSOVA VE BALKANLARDA UÇUŞLARA BAŞLADI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomjojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomCasibomMeritking GirişBets10holiganbet girişbaywingrandpashabet giriş