a

2010’DA KOSOVA

2010'DA KOSOVA

Kosova’yı tanıyan yeni ülkeler, hükümetin düşmesi, İlk kez bir Türkiye Başbakanı’nın Kosova’ya ziyareti, 12 Aralık seçimleri, Kosova’da 2010 yılında öne çıkan gelişmeler oldu. Kosova’da 2010 yılındaki gelişmelerin kronolojik sıralaması şöyle:

7 Ocak: – Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç , Kosova’nın batısındaki 1335 yılında inşa edilen Visoki Deçani Manastırı’nda, Ortodoks Hıristiyanların Hz. İsa’nın doğum günü olarak kutladığı Noel dolayısıyla ayinlere katılmak için Kosova’ya  geldi.

13 Ocak: Mauritanya Kosova’yı tanıdı.

19 Ocak: Kosova Hükümeti, ülkede ilk otoyolun yapımı için açılan ihaleyi Amerikan-Türk ortaklığı olan Bechtel – Enka şirketinin kazandığını açıkladı.

31 Mart: – Kosova Başbakanı Hashim Thaçi beklenen kabine değişikliğini gerçekleştirdi.
PDK ve LDK partilerinden oluşan koalisyon hükümetinde, her iki partiden 3’er olmak üzere 6 bakan kabineden ayrıldı, yerlerine yeni bakanlar getirildi.

12 Nisan: Svaziland Krallığı Kosova’yı tanıdı.

21 Nisan: Kosova Türk Birliği (KTB) adıyla Kosova’da ikinci bir Türk siyasi partisi kuruldu

25 Nisan: Kosova ve Arnavutluk sınır geçidi Vırmiça’dan, Kosova ve Sırbistan sınır geçidi Merdara’ye kadar uzanacak 117 kilometrelik otoyolun yapım çalışmalarını, Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Arnavutluk Başbakanı Salih Berişa ile başlatıldı.

28 Nisan: Ulaştırma ve Telekomünikasyon Bakanlığı’na EULEX tarafından polis baskını düzenledi.

28 Nisan: Vanatu Cumhuruyeti Kosova’yı tanıdı.

1 Mayıs: Kosova’da ilk kez işçiler, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı protesto gösterileri düzenleyerek kutladı

11 Mayıs: Cibuti Cumhuriyeti Kosova’yı tanıdı.

19 Mayıs: Somali Cumhuriyeti Kosova’yı tanıdı.

9 Haziran: Kosova’nın doğusundaki Gilan Belediyesi’ne bağlı Dobırçan köyünde Yukarı Mahalle Camii ya da diğer bir adıyla Ramazan Binzekir Camii’nin yıkılması girişimi düzenlendi.

10 Haziran: Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kosova’nın ikinci büyük şehri Prizren’de “çok dillilik” protesto edildi.
Kosova’daki yabancı misyonlara ve hükümete karşıtlığıyla bilinen Vetvendosje (Kendin Karar Al) hareketi, bu kez Prizren Belediyesi logosunda Arnavutça’nın yanı sıra, Türkçe ve Boşnakça ibarelerin yer alması kararını protesto etti.

27 Haziran: Kosova’nın güneyindeki Prizren şehri yakınlarında yer alan Preval’da Kosova, Arnavutluk, Makedonya ve Karadağ Cumhurbaşkanlarının katılımıyla “Mini Balkan Zirvesi” olarak adlandırılan devlet başkanları düzeyinde bölgesel toplantı düzenlendi.

2 Temmuz: Sırpların çoğunlukta olduğu Kosova’nın kuzeyindeki Mitroviça’nın kuzey bölümünde meydana gelen patlamada 1 kişi öldü 11 kişi yaralandı.

9 Temmuz: – Kosova Başbakanı Hashim Thaçi’nin resmi davetlisi olarak Kosova’ya gelen İngiltere eski Başbakanı Tony Blair, İngiltere bayrakları ve kendi posterleriyle süslenmiş başkent Priştine’de devlet töreniyle karşılandı.

22 Temmuz: Kosova’nın 2 yıl önce onayladığı bağımsızlık beyannamesinin uluslararası hukuka aykırı olmadığı yönündeki Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) kararı, Kosova’da büyük bir sevinçle karşılandı.

3 Eylül: Orta Amerika ülkelerinden Honduras, Kosova’yı tanıdı

4 Eylül:  Kosova’da Rahibe Teresa’nın 100’üncü doğum yıldönümü kutlandı.

7 Eylül: Katar, Kosova’yı tanıyan 71’inci ülke oldu.

10 Eylül:  Sırbistan’ın Kosova tasarısını görüşen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Uluslararası Adalet Divanı’nın Kosova’nın bağımsızlığını kabul eden kararını onayladı

12 Eylül: 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası’nın yarı finalinde Türkiye’nin Sırbistan’ı mağlup ettiği maçın hemen ardından, Kosova’nın kuzeyindeki bölünmüş Mitroviça şehrinde Arnavutlar ile Sırplar arasında çıkan çatışmada 1’i ağır olmak üzere 4 kişi yaralandı.

27 Eylül: Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu görevinden istifa ettiğini kamuoyuna açıkladı.

13 Ekim: ABD Dışileri Bakanı Hillary Clinton Kosova’ya geldi.

16 Ekim:  Hashim Thaçi hükümetinin koalisyon ortaklarından Kosova Demokratik Birliği LDK, koalisyon hükümetinden ayrıldığını açıkladı.

21 Ekim: – Büyük Okyanus’un orta kesiminde takımadalardan oluşan Kiribati Cumhuriyeti, Kosova’yı resmen tanıdı.

2 Kasım: Kosova Meclisi, hükümete güvensizlik oyu verilmesine ilişkin gensoru önergesini onayladı.
120 sandalyeli Kosova Meclisi’nde yapılan oylamada, 2 çekimser ve 1’e karşı 66 evet oyu ile, Thaçi Hükümeti’ne güvensizlik oyu verildi.

2 Kasım: – Kosova Hükümeti aleyhinde verilen gensoru önergesinin onaylandığı Kosova Meclisi Genel Kurul toplantısının ardından, Kosova Cumhurbaşkanı görevini vekaleten yürüten Jakup Krasniqi, Kosova Meclisi’ni aldığı kararla feshetti.

3 Kasım: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir dizi temaslarda bulunmak için geldiği Kosova’nın başkenti Priştine’de devlet töreni ile karşılandı.

12 Kasım: Kosova’da görev yapan Avrupa Birliği (AB) Adalet ve Polis Misyonu EULEX, Kosova’da organ kaçakçılığının yapıldığına dair ciddi iddiaların bulunduğunu doğruladı.

18 Kasım: Tuvalu Kosova’yı tanıdı.

12 Aralık:  Kosova’da genel seçimler için oy kullanma işlemi başlarken, yaklaşık 1 milyon 650 bin kayıtlı seçmen parlamentonun yeni üyelerini seçmek için sandık başına gitti.

16 Aralık: Kosova’da 12 Aralık tarihinde düzenlenen olağanüstü genel seçimleri organize eden Merkez Seçim Komisyonu,(MSK-KQZ)  seçmlerde usulsüzlüklerin kaydedildiğini ittiraf etti.

16 Aralık: Kosova Başbakanı Hashim Thaçi, Avrupa Konseyi raportörü Dick Marty’nin kendisini organ kaçakçılığıyla suçladığı raporu skandal olarak niteledi.

26 Aralık: Prizren’de  Sırp Ortodosk Klisesi’ne Piskopos atama töreni  düzenlendi. Prizren merkezindeki  “Aya Djordje” kilisesinde  düzenlenen törenle Piskopos Teodosije, Raşka -Prizren ve Kosova Bölgesi Piskoposluğu görevine resmen başladı./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

TAKVİM’DE SON YAPRAK

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel