Zanzibar Sağlık Bakanı Süleyman, “Zanzibar’da 10 doktor Türkiye’de eğitim görerek ülkelerine dönmüş ve hizmet veriyorlar. Bu doktorlar ülkeleri için çok değerlidirler” Makedonya Devlet Bakanı Çako, “Türkiye Cumhuriyeti özellikle son yıllarda sağlık alanında çok büyük reformlar gerçekleştirerek, birçok ülkenin gıptayla baktığı noktaya ulaşmıştır”
Zanzibar Sağlık Bakanı Zan Raşit Seyid Süleyman, Türkiye’de eğitim gören 10 doktorun ülkesinde hizmet verdiğini belirterek, “Bu doktorlar ülkeleri için çok değerlidirler” dedi.
Süleyman, 2. Uluslararası Türkiye Sağlık Mezunları Kurultayı’nda yaptığı konuşmada, kurultaya davet edilmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğündeki Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkür eden Süleyman, Erdoğan’ın sayesinde bu kurultayın gerçekleştirildiğini anlattı.
Kurultaydan sağlık hizmetleri konusunda öğrenecekleri çok şey bulunduğunu dile getiren Süleyman, ulusal ve uluslararası alanda uzmanları bir araya getiren kurultayın çok önemli bir fırsat olduğunu vurguladı.
Süleyman “Türkiye’den mezun olan bu çocuklar aynı zamanda bu toplumun birer parçası olacaktır. Zanzibar’da 10 doktor Türkiye’de eğitim görerek ülkelerine dönmüş ve hizmet veriyorlar. Bu doktorlar ülkeleri için çok değerlidirler” diye konuştu.
Türkiye’nin yalnızca öğrencilere eğitim vermediğini aynı zamanda milli bir heyecan da aşıladığını dile getiren Süleyman, “Umarım gelecekte çok daha sıkı, çok daha yakından ilişkilerimiz olur. Umarım bunlar yalnızca medikal alanda kalmaz. Türkiye artık dünya ülkelerine örnek bir ülkedir” ifadelerini kullandı.
“Türkiye büyük bir ışık”
Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin 1990’lı yılların başında büyük bir öğrenci projesini başlattığını hatırlatarak, Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu coğrafyasındaki çocuklara Türkiye’nin büyük bir ışık olduğuna dikkati çekti.
Burada okumaya gelen çocukların aldıkları eğitimlerle bugün ülkelerine farklı bir güç kattıklarını dile getiren Çako, şunları kaydetti:
“Bugünkü kongre Türkiye mezunlarının ne kadar büyük bir güç olduğunu açıkça göstermektedir. Bunun gibi kongrelerin mezuniyet sonrası iletişim ve iş birliğinin geliştirilmesi için çok önemli olduğunu belirtmek isterim. Türkiye mezunlarının birbirlerinden haberdar olmaları ve ortak iş yapmaları açısından kurultayı önemsiyorum. Türkiye Cumhuriyeti özellikle son yıllarda sağlık alanında çok büyük reformlar gerçekleştirerek, bir çok ülkenin gıptayla baktığı noktaya ulaşmıştır. Türkiye’de yetişen donanımlı sağlık çalışanlarıyla çok önemli hizmetler gerçekleştirilmektedir.”
Kosova Sağlık Bakanı Ferid Agani, bu kongrede pek çok ülkenin bir araya gelme, birlikte zaman geçirme fırsatını bulduğunu söyledi.
“Kosova’nın değerli dost ülkesi”nin bu organizasyonu düzenlemesinin de ayrıca önemli olduğunu ifade eden Agani, “Kosova sağlık sektörü adına Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkür ediyorum. Bu kurultayları yapmayı devam etmeliyiz. Şu anda Kosova’da Türkiye’den mezun çok sayıda öğrenci var. Burada aldıkları eğitimleri ülkelerinde uyguluyorlar. Türkiye’de üniversitelerdeki eğitimin kalitesi nedeniyle her geçen gün yabancı öğrencilerin sayısının artacağına inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.
“Daha çok modernleşen, büyüyen bir Türkiye var”
Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül de son 2 yılda 20 ülkede mezunlar buluşması yaptıklarını belirterek, bu tür faaliyetlerin yeni Türkiye’nin bir ifadesi olduğunu vurguladı.
Yeni Türkiye’nin “tarihi, toplumu ve coğrafyasıyla barışık” anlamına geldiğini ifade eden Bülbül, bu duruma gelinmesi için uzun yıllar uğraşıldığını anlattı.
Bülbül, “Hamdolsun bugün daha çok normalleşen, daha demokratikleşen, daha büyüyen bir Türkiye var. Türkiye gerçekten insani ve teknik kalkınma konusunda çok büyük mesafeler katetmiştir. Yeni Türkiye’nin yeni ihtiyaçları bağlamında çabalar gösteriyoruz. Şu an halihazırda 15 bin uluslararası öğrencimiz var. Düne göre çok ileri bir noktadayız ama dünyanın geldiği noktaya baktığımız zaman daha da kendimizi geliştirmeliyiz. Katedeceğimiz çok büyük mesafe var” diye konuştu.
Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Başkanı Hasan Sert, hükümetin sağlık alanında gösterdiği başarıları desteklemek amacıyla bu organizasyonun sorumluluğunu üstlendiklerini aktardı.
Kurultayla sağlık turizmi hedeflerinin daha erken yakalanmasını amaçladıklarını dile getiren Sert, “Bu kurultay Türkiye’nin küresel sağlık diplomasisinde daha aktif rol almasını sağlayacaktır. Kurultay, Türkiye’nin tanıtımına ve ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Kurultaya 60’a yakın ülkeden 600 civarında hekim ve eczacı katılıyor. Bu yıl panel ve oturumların dışında iş görüşmeleri ve konferanslarla panelimize güç katacağız. Bundan sonra bu çatı altındaki kişilerin ülkeleriyle Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirmeye çalışacaklarına inanıyorum” ifadelerini kullandı./AA/
KOSOVALI KARDEŞ KULÜPTEN BURSASPOR’A ZİYARET
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
HIRVATİSTAN SAĞLIK BAKANI BEROS YOLSUZLUK ŞÜPHESİYLE GÖREVDEN ALINDI
BALKANLAR’DA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ VE TÜRKOLOJİ SEMPOZYUMU SARAYBOSNA’DA BAŞLADI