a

1880 YILINDAN BU YANA EN SICAK EYLÜL

NASA Uzay Çalışmaları Goddard Enstitüsü (GISS) tarafından yapılan analizler, Ağustos’un ardından bugüne kadar yaşanan en sıcak Eylül’ü geride bıraktığımızı gösterdi. 1880’den bu yana yapılan ölçümlerde, bir önceki rekor 2005 yılındaki Eylül’de kırılmıştı. Ölçümlere göre, Eylül ayı 1951-1980 ortalamasının 0.778 derece daha üzerine çıktı.

NASA ve Ulusal İklim Veri Merkezi (NCDC), geride kalan yazı, tarihin en sıcak ayların olarak açıklarken, 2014’ün insanlık tarihinin en sıcak yılı olabileceği ifade edildi. NCDC’de iklim bilimci olan Jake Crouch, ‘geride kalan ayların bugüne kadar ölçülen en sıcak aylar sıralamasında ilk beşe girmesi halinde 2014’ün en sıcak yıl olacağını’ söyledi.

Bilim insanları, sıcaklık artışında okyanuslardaki ısının önemli rol oynadığını, Pasifik Okyanusu’nun tropik bölgelerindeki artışa El Nino’nun katkıda bulunduğunu belirtti. Livescience sitesine açıklama yapan Atmosfer Araştırması Ulusal Merkezi’nden Kevin Trenberth, ‘sera gazlarıyla yayılan ısının yüzde 90’ının okyanuslarda saklandığını’ ifade etti.

Sırasıyla en sıcak yıllar olarak kayıtlara geçen 2010, 2005, 1998, 2013 ve 2003 yılları arasında sadece 2013 büyük bir El Nino’ya tanık olmadı. 2014’te de yaşanmasa da, bilim insanları, yıl sona ermeden El Nino güney salınımlarının gerçekleşme olasılığının yüksek olduğunu belirtti.

Araştırmacılar, en sıcak aylar arasındaki sıcaklık farkının birçok faktörden kaynaklanıyor olabileceğini, farklılıkları tespit ederek küresel ısınmaya daha geniş açıdan bakabileceklerini not düştü.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

GREVE GİDİYORLAR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş