a
b
b

183. SAYI, YA DA TÜRKÇEM’İN VERMİŞ OLDUĞU HEYECAN

TÜRKÇEM DERGİSİ olarak 183’üncü sayıyla günyüzü görmenin, okura ulaşmanın mutluluğu içindeyiz. Yıllar önce ünlü roman yazarımız Reşit Hanadan o dönemlerde SOFRA Dergisi’ni çıkarırken, Türkçem Dergisi’nin 5’inci yılı nedeniyle bizlerle yapmış olduğu röportajda, “Türkçem Dergisi’nin her sayısı bizler için bir bayramdır” demiştik. Bu sevinç 200’üncü sayıya doğru giderken de hiç azalmadı. Aksine, her geçen gün artan bir heyecan var. Rumeli’de, Balkanlarda Türkçeyi yaşatmanın heyecanı…

Son sayılarda röportajlara daha bir önem vermeye başladık. Bu dil uğruna, bu topraklarda ve Türkçe’nin dillendirildiği her yerde verilen çabaları bir nebze de olsa bizler Türkçem dergisi olarak sayfalarımıza taşımayı öncelikli görevlerimiz arasında görüyoruz.

Bu sayıda Üsküp’te yaşayıp yaratan Zekir Sipahi’yle gerçekleştirmiş olduğumuz röportajı sayfalarımıza taşıdık. Röportaj, 42 yıl Üsküp’te oynayan, yöneten, Prizren Türk Tiyatrosu 1978 Kuşağı’yla tiyatro tarihine bir kapı aralayan efsane yönetmen Zekir Sipahi’yi daha yakından tanımanız için bir fırsat.

Dergimizin bu sayısında okuyacağınız ikinci röportaj da  Dr. Taner Güçlütürk’ün  genç edebiyatçı Mümin Ali’yle gerçekleştirmiş olduğu röportajdır. Makedonya’nın Radoviş şehrinde doğan, şu sıralar İstanbul Üniversitesi’nde Modern Türk Edebiyatı üzerine yüksek lisans yapan ve “yazmak için önce dolmak, sonra taşmak gerek” diyen Mümin Ali’yi daha fazla tanımak için, TürkçemDergisi’nin 183’üncü sayısını okumanız gerekecek. Bunu yapmanın en kolay yolu da facebook’ta Türkçem Dergisi yazıp röportajı okumak olacaktır.

Yine ilgiyle okuyacağınız yazılardan biri de Türkçem Dergisi için özel olarak kaleme alınan Kadriye Cesur’un “Filibe’den Yahya Kemal Beyatlı Geçti” adlı yazıdır. Akıcı bir dille, sürükleyici bir anlatımla seve seve okuyacağınız bir yazı.

Alaettin Tahir, Makedonya Türk Edebiyatı’nın ünlü yazarlarından biri. Onu bir kalp krizi sonucu 28 Ocak 2004 yılında yitirmiştik. Erken yaşta ölümü onun daha nice öykü yazmasına, çeviriler yapmasına nokta koymuştu. Zeynel Beksaç, ölümünün 12. yılında onun kişiliği ve yaratıcılığını  özetli bir şekilde “Alaettin Tahir’i  Anarken…” adlı yazısında ele alıyor.

Geçenlerde Doğru Yol TKSD çerçevesinde etkinliğini sürdüren ‘Yeşil Turnalar’ Türk Halk Müziği Kolu, sanatta 45’inci yılını muhteşem bir konserle kutladı. Derginin bu sayısında bu habere de yer verildi.

Kosova Türk Yazarlar Derneği’nin Değerlendirme ve Seçim Toplantısı, Mennan Bırveniku Viyana’yı Yeniden Fethetti, Türkçe Eğitimdeki Sorunlar Masaya Yatırıldı, 2016, Türkiye’de Kosova Kültürünü Tanıtma Yılı Olacak,  bu ve benzeri daha nice haberler yanı sıra, ad yapmış şairlerin şiir ve öyküleri, masallar, çocuklardan şiir ve öyküler Türkçem Dergisi’nin 183 sayısının içeriğini oluşturuyor. /Zeynel Beksaç/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

HÜKÜMET GAZİLERİN SORUNLARINA ÇÖZÜM BULACAK

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL