a

MSK, YTHP’NİN KAYIT BAŞVURUSUNU REDDETTİ

Merkez Seçim Komisyonu (MSK), Yenilikçi Türk Hareket Partisi’nin (YTHP) kayıt başvurusunu reddetti. YTHP tarafından yapılan açıklamada, kayıt için talep edilen tüm kriterlerin yerine getirilmesine rağmen hiçbir gerekçe sunulmadan talebin reddedildiği belirtildi. Parti tarafından, MSK’nın kararının akabinde Seçim Şikayet ve İtiraz Kurul’una (PZAP) itirazda bulunuldu.

YTHP Genel Başkanı Ertan Simitçi imzalı basın bildirisinde, MSK’nın kararının Anayasa’ya aykırı olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

 “Yenilikçi Türk Hareket Partisi’ olarak 25 Eylül 2020 tarihinde “Merkez Seçim Komisyonu (MSK) Siyasi Partiler Kayıt ve Onay Ofisine” partinin tescili için resmi başvuruda bulunulmuştur. YTHP, Kosova Cumhuriyeti Anayasası, yasal mevzuat ve 01/2013 sayılı Yönetmelik gereğince siyasi partilerin kaydı için talep edilen tüm kriterleri yerine getirmiştir.

Siyasi Partiler Kayıt ve Onay Ofisi, tüm gerekli belgeler ve evrakları değerlendirdikten sonra kamuoyu tarafından incelenmesi amacı ile 05 Ekim 2020 tarihinde MSK resmi internet sitesinde kamuoyu duyurusunu yayınlamıştır. Yedi (7) günlük itiraz süreci içerisinde Kayıt Ofisine herhangi bir itiraz veya şikayet yapılmamış ve yasal süreç tamamlanmıştır.

Kayıt Ofisi tarafından yapılan değerlendirmeler neticesinde, YTHP’nin siyasi parti olarak tescilinde herhangi bir Anayasal ve yasal engelin bulunmadığı, hiçbir itirazın yapılmadığı ve 01/2013 sayılı Yönetmelik gereğince usulen tesciline onay verilmesi gerekçesi ile, MSK Yönetimine öneride bulunmuştur.

21 Ekim 2020 tarihinde düzenlenen MSK Yönetim Kurulu toplantısında, Kayıt Ofisinin tüm açıklamaları ve tavsiyesi göz önünde bulundurulmayarak, Kurul, YTHP’nin tesciline ‘hiçbir gerekçe, hukuki dayanak ve açıklama yapmadan’ red kararı almıştır. Bunun ötesinde MSK yayınlamış olduğu Kararın dışında, red kararının alınması ile ilgili herhangi bir kayıt ve toplantı tutanağını kamuoyu ile paylaşmamıştır. MSK’nın ‘siyasi çoğulculuk’ ilkesini desteklemesi gerekirken ve beklenirken, tam aksine yönetimdeki bazı parti temsilcilerinin hiçbir yasal dayanağı olmadan red oyu kullanmaları MSK’nın yapısına ve özüne aykırı bir eylemdir.

– Kosova Cumhuriyeti Anayasası tüm vatandaşlarına seçme ve seçilme hakkını tanımıştır. MSK tarafından alınan bu Karar, demokrasiye aykırı olmakla birlikte Anayasa ve hukuk ihlalidir.

– Kosova Cumhuriyeti Anayasası, tüm topluluklara kendi siyasi partilerini kurma ve kendi siyasi temsilcilerini seçme hakkını tanımış, bu hususta yasal güvence sağlamıştır. MSK bu kararı ile, Türk toplumunun Anayasal hakkını çiğneyerek, ayrımcılığına neden olmuş ve diğer topluluklarda olduğunun aksine, birden çok Türk siyasi partisinin kurulmasına engel olmuştur.

– MSK aldığı Kararda, Kayıt Ofisinin önerisini reddeden hiçbir gerekçe gösterilmemiştir.

01/2013 sayılı Siyasi Partilerin Tescili ve İşleyişi Hakkında Yönetmeliğin 5 maddesi, siyasi partilerin reddini gerektirecek nedenleri belirtmiştir. MSK’nın bu Karar’ın 5.maddede yer alan nedenlerden hiçbirini gerekçe olarak göstermemiştir.

–  Ret kararının alınması ile ilgili bugüne kadar MSK tarafından hiçbir tutanak veya kayıt kamuoyu ile paylaşılmamıştır. Yani bu karar siyasi bir karardır.

– MSK’nın Kararının akabinde yasal süreç içerisinde demokratik, Anayasal ve yasal ilkeleri gerekçe göstererek Seçim Şikayet ve İtiraz Kurul’una (PZAP) itirazda bulunulmuştur.

– YTHP, partinin tescili ile ilgili tüm hukuki yolları kullanarak mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu hususta, ülkemizdeki tüm ulusal ve uluslararası kurum/kuruluşlar başta olmak üzere, medya organlarını ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının bu süreci yakından takip etmelerini ve gözlemlemeleri konusunda desteklerini talep etmekteyiz.

Biz Yenilikçi Türk Hareket Partisi olarak, Anayasa ve yasalarca tanınan usul ve esaslar gereğince demokratik ve hukuki hakkımızı sonuna kadar arayacağız.”

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

MEYVEDE “PARAFİN” TEHLİKESİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş