a
" alt="b">
" alt="b">

“TÜRKİYE BÖLGESEL GÜÇ” KONULU TOPLANTI DÜZENLENDİ

 

 

Sırbistan’ın Avrupa Entegrasyonu Enstitüsü himayesinde Belgrat’ta ‘Türkiye Bölgesel Güç’ başlığı altında toplantı düzenlendi.

Toplantıya Orta Avrupa’dan Sorumlu Eski Bakan Aleksandar Rakoviç, Sırbistan’ın Eski Türkiye Büyükelçisi Darko Tanaskoviç, Sırbistan Diyanet İşleri Başkanı Adem Zikiliç’in yanısıra ekonomi ve tarih uzmanları katıldı. Açılış konuşmasını yapan eski Bakan Aleksandar Rakoviç, Türkiye’nin bölgesel güç olarak Balkanlar’daki varlığının önümüzdeki üç yıla damga vuracağını söyledi. Türkiye’nin Balkanlar’daki iyi niyetinden şüphe duymadıklarını belirten Rakoviç, ancak Türkiye’nin buradaki politikasının zaman zaman da tek taraf, yani Kosova’ya ve Bosna’ya daha çok destek sunduğunu da belirtti. Rakoviç, Türkiye’nin şu andaki gücünü göz önünde bulundurarak, eski Yugoslavya’nın paralanmasından sonra bu milletleri barıştıracak tek ülkenin Türkiye olduğuna da vurgu yaptı.

Sırbistan’ın eski Türkiye büyükelçisi Darko Tanasakoviç, son 10 yıl içinde Türkiye’nin 80 milyonluk nüfusla gerek siyasi gerekse ekonomik açıdan güçlendiğini belirtirken dünyada 16’ıncı ekonomik güç olmayı başararak 21 yüzyılın en önemli ülkesi konuma geldiğine söyledi. Bu nedenle de bölgesel güç olduğunu ifade eden Tanaskoviç, Sırbistan’ın, Türkiye ile daha sıkı işbirliğinde bulunması gerekliliğine dikkat çekti .

Sırbistan Diyanet İşleri Başkanı Adem Zilkiç, Türkiye’nin din açısından da Balkanlarda büyük rol oynadığını özelikle bu konuda Sancak bölgesine büyük yardımlarda bulunduğunu söyledi.

Tarihçi Yovana Şlajiç, Türkiye dizilerinin de Balkanlarda kültür açısından büyük rol oynadığını söyledi. Konferansta, Türkiye’nin AB’de daha etkili olacağı belirtilirken Sırbistan’ın Türkiye’yi her adımda izlemesi gerekliliği vurgulandı./T. Kasap/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

KOSOVALI YAZARLAR ANKARA KİTAP FUARI’NDA

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............