a
" alt="b">
" alt="b">

“PRİZRENDE TÜRKÇE EĞİTİM NEDEN DİBE VURUYOR”

Kosova Demokratik Türk Partisi Prizren şubesi tarafından yayınlanan bildiri ile, Prizren’de Türkçe eğitimde yaşanan sorunlar ele alındı. Bildiride şu ifadelere yer verildi:

Saygıdeğer Türk halkı, Prizren Türk’lerinin varlığı dile bağlıdır. Türk dilinin var olması ise Türk dilinde eğitime bağlıdır. 1999 yılının sonunda bu topraklarda tarihin yeni bir sayfası açıldı. Yeni dönemde baştaki derdimiz dilimizdi. Kosova’da sürekli Türkçe öğrenim gören öğrenci sayısının azalması endişe ile birlikte bazı soru işaretlerini ortaya koymuştur. Bir ailede Türk dilinde eğitim yoksa o ailenin Türklüğü zamana bağlıdır. O ailelerde bir nesil sonrası sadece Türkçe konuşanlar olur. Örneğin İpekte olduğu gibi, elli yaş üzere olanların bazıları Türkçeyi evlerinde, aralarında kullanmaktadırlar ve devamını sağlayacak kimsenin kalmadığını görmekteyiz. Sorumsuzluğun ve ilgisizliğin devam etmesi orta ve uzun vadede Kosova’da Türklerin yaşadıkları diğer yerleşim yerlerinde de aynı kaderin yaşanılması kaçınılmaz kılacaktır.

  Bunu resmi istatistik verileri kanıtlamaktadır. Kosova’da 2003/04 – 2009/10 öğretim yılları arasında ilköğretim okullarında Türk dilinde birinci sınıfa kayıtlarını yaptıran öğrenci sayısı % 12’lik bir düşüş yaşamıştır.

  Yetkililerin verdikleri bilgilere göre 2012/13 öğretim yılında Prizren’de Türk dilinde birinci sınıfa kayıtlarını yaptıran öğrenci sayısı 100 dür. Geçen yıl birinci sınıflara kayıt olan öğrenci sayısı 119 idi. Bu yıl yaklaşık %20 düşüşün yaşanması alarm verici durumun olduğunu göstermektedir. 

  Sayımıza bakıldığında Türk dilinde eğitimin böyle hızlı düşüşünün devam etmesi toplum olarak ödeyeceğimiz bedelin pahalıya mal olacağının bir göstergesidir.

  Eğitimi, birileri kendi tekelinde imiş gibi kullanarak yandaş ve ailelerini işlere yerleştirmek için uğraş verirken, uzmanlık ve kaliteye bakılmaksızın, kadroya alınanlar sayesinde eğitimimiz yıpratılmış ve güven kaybına uğramıştır. Sözde Türk toplumunu yönetenler, kendi etraf ve ailelerini iş sahibi yapmak için eğitimi bile bitirmeyi göze almalarını Prizren halkı yakından takip etmektedir. Dolayısıyla veliler gelecekleri olan evlatlarına alternatif çözüm yollarını aramak mecburiyetinde kalmıştır.

Yıllardır Kosova Türk’lerinin her alanda uğradıkları kayıplar, özellikle Türk dili ve Türkçe eğitiminde yaşanan sıkıntılar hepimizin sorunudur. Dolayısıyla bu topraklarda varlığımızı devam ettirmek için benlikten kurtularak, herkesin aklını başına toplayıp Türklüğün var olması için, şahsi çıkarları bir kenara atıp, halkın çıkarları doğrultusunda birlikte hareket etme mecburiyetindeyiz.

KDTP Prizren Şube Başkan

   Cemil Luma

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

17 EYLÜL 2012 PAZARTESİ GÜNDEMİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............