a
" alt="b">
" alt="b">

“KUARTETİ PENTAGRAM” KOSOVA’YI “WOMist 2012” FESTİVALİNDE TEMSİL ETTİ

3. İstanbul Dünya Müzikleri Festivali (WOMİST), 15-29 Kasım tarihleri arasında İstanbul’un farklı semtlerinde düzenlendi. Festivalde Kosova’yı Prizren’in “Kuartiteti Pentagram” müzik gurubu temsil etti.

İki aydan bu yana stüdyo hazırlıkları devam eden “Kuartiteti Pentagram” müzik gurubu,  uluslararsı bir festival iştirak etmek için çalışmalarını aralıksız olarak sürdürdü.  Prizren’in söz konusu müzik gurubu, geçen hafta “WOMist” (Dünya Müzikleri) Festivalinde Kosova ve Balkanların etnik müziğini tanıttılar.

Repertuvarlarında Arnavut, Türk, Boşnak, Kosova, Makedon, Hırvat, Bulgar, Yunan müziklerini kucaklayan Kosova Grubu “Kuarteti Pentagram”ın, Funk-jazz, klasik ve pop tarzında yorumladıkları eserleri, Anita Ahmeti’nin vokali eşliğinde, 21 Kasım’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde sunuldu.

Kosova Kültür Bakanlığıyla irtibata geçen festival organizatörleri, Bakanlık sekreteri Veton Firzi’nin önerisi üzerine Prizrenli müzik gurubu Kosova’yı bu sanat etkinliğinde temsil etti.

 Gurubun klarnet sanatçısı Mentor Zaymi, “Madem ki icra ettiğimiz müzik, düzenlenen etnikmodern bir müzik festivalin konseptiyle büyük ölçüde örtüşüyordu, bu fesitavle katılmayı kabul ettik” dedi. Türkiye’nin metropol şehri İstanbul’da üçüncüsü düzenlenen bu müzik festivaline, Türkiye’nin değişik müzik guruplarından mada İran, Hindistan, İspanya, Fransa ve diğer ülkelerden de müzik gurupları yer aldı.

Zaymi, “Bu, diğer ülkelerden gelen meslekdaşlarımızla tecrübelerimizi paylaşmak ve müziğimizi tanıtmak açısından çok güzel bir imkandı” diyor.

Gurubun gitar sanatçısı Adem Morina ise, festivalin bir yarışma niteliğinden ziyade gurupların performanslarını sergilemeleri için olanak tanıyan bir özellik taşıdığını ifade etti. İki saat süren konserde “Kuartiteti Pentagram” Müzik Gurubu, iki albümlerinden müzik parçaları sundular.   

“Baresha”, “E kujtoj at’ takim”, “Doli Goca”, “Ani mori nuse” gibi parçalar yanı sıra Balkan halklarının müziklerinden değişik örnekleri sunan gurup, renkli ve zengin bir repertuar ile İstanbul-Kartal “Bülent Ecevit” Kültür Merkezinde sahne aldılar. Etnik müzik içerikli gurupların katılımıyla gerçekleşen festival 29 Kasım tarihine kadar sürdü.

2006 yılında kurulan “Kuarteti Pentagram” müzik gurubu, değişik Balkan halklarının  etnik müziklerinin korumak, yaşatmak ve tanıtmak, bunun yanı sıra bu parçaların yeni arajmanlar ile enstrümental biçiminde yeniden gündeme taşımayı amaçlıyordu.

“Kuartiteti Pentagram” müzik gurubu üyeleri sergiledikleri başarılar ile ilk albümlerinde elde ettikleri tecrübeyi ikinci albümlerinde daha da pekiştirdiler. Balkan müziklerinden değişik örnekleri içeren her iki albüm, özgün bir çalışma olarak sanat severlerin ilgisini topladı. Dünyanın değişik yerlerinden geleneksel notaları, tango, evergreen ve eğlence müziğini Balkan müzikleriyle birlikte harmanlayan Gurup, bu süre içerisinde performanslarıyla kendinden daha fazla söz ettirmeye başladı. Bundan sonra çok sayıda uluslararası festival davet alan gurup, İstanbul festivalinden önce, İzmir’de düzenlenen “Balkan Festivali”ne, Almanya’nın Shtutgart, Berlin, Arnavutluk’un Tirana, Makedonya’nın Ohri, Hırvatistan’ın Dubrovnik, Split, Riyeka gibi şehirlerinde düzenlenen değişik festivallerine iştirak etti.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

NATO DIŞİLERİ BAKANLARI SALI GÜNÜ KOSOVA’YI GÖRÜŞECEK

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............