a
" alt="b">
" alt="b">

Köşe Yazısı: HAKLARIMIZ BİZE NE KADAR ANLATILIYOR

HAKLARIMIZ BİZE NE KADAR ANLATILIYOR

Daha geçen gün topluluklar için internet sitesi açıldığı haberini okudum.

www.ahtisaariplan.info isimli site topluluklara haklarını daha iyi anlatmak Ahtisaari planının bize sunduğu imkanları göstermek için kurulmuş.

Ancak Kosova’da yaşayan 6 topluluğa sadece 3 dilde anlatılacak bu haklar. Türkçe,Boşnakça ya da Romca dil seçeneği malesef yok. Türkler, Boşnaklar, Romanlar ve diğer azınlıklar haklarını, Arnavutça, Sırpça ya da İngilizce okumak zorunda.

Aslında işin en ilginç yanı internet sitesi tamamen Kosova’daki Sırp topluluğunun haklarını öğretmeyi amaçlıyor. Bir anda Kosova’da Sırp, Roman, Aşkali, Goralı, Mısırlı, Türk ve Boşnak toplulukların olduğu hiçe sayılıyor. Diğer toplulukların kendi haklarını öğrenmeleri gözardı ediliyor.

Oysaki, Ahtisaari’nin planı herşeyden önce Kosova’yı çoklu etnik bir toplum haline getirmeyi amaçlıyor; yani plan çerçevesinde Arnavut olmayan topluluklara da önemli haklar tanınıyor. Nüfusunun yüzde 90’ından fazlasını Arnavutların oluşturduğu Kosova’da Sırp, Roman, Aşkali, Gorani, Mısırlı, Türk ve Boşnak topluluklara her alanda çok ciddi söz sahibi oluyor. Özetle Ahtisaari’nin planında asimetrik bir devlet öngörülüyor.

Ama tabi Kosova Hükümeti Kuzeyi ve Kuzeydeki Sırp vatandaşları kaybetmek korkusuyla şu anda tüm yoğunluğu tek bir topluluğa vermiş durumda. Bu uğurda tüm diğer toplulujların haklarını hiçe sayarcasına onlar için çalışıyor.

Çünkü, Ahtisaari Planı’nda  en önemli alan yerel yönetim. Bu konu, Arnavut çoğunluk için potansiyel olarak en büyük engel, zira Ahtisaari planı, ademi merkeziyetçilik ya da yerinde yönetim olarak tabir edilen, merkezîyetçilikten oldukça uzak bir devlet yapısı oluşturulmasını ve Sırpların taleplerinin karşılanması için bir dizi yeni belediye kurulmasını öngörüyor. Örneğin Kuzey Mitroviça’da yüksek öğretim ve sağlık konularında yetki, yerel yönetime bırakılıyor. Aynı durum, Sırpların çoğunlukta olduğu diğer belediyeler için de geçerli. Sırpça eğitim veren okullarda, Sırbistan’da ilgili Bakanlıklar tarafından geliştirilen kitaplar okutulabilecek.

Peki sormak istiyorum diğer topluluklar haklarını ne kadar biliyor. Ahtisari planında toplulukların hakları ile ilgili yazanlardan ne kadar haberleri var.

Demokratik bir toplumun savunulduğu ülkede topluluklar için kurulmuş bşr sitede diğer azınlıkların da haklarını bilmeleri ve bunu kendi dillerinde okumaları gerekmez miydi ?

12 yıldır azınlık topluluk olarak Sırplar, hep diğer azınlık topluluklarının önünde tutuldu. Kosova’daki uluslarası misyon, yardım kuruluşları, hep Sırpları ön planda tuttu. Sırplar için  projeler üretildi ve uygulandı. Toplulklar Ofisleri kuruldu, belediyelerden belli  maddi kaynaklar bu ofisler akıtıldı. Ama yararalananlar sadece Sırplar oldu. Kosova Başbakanının da danışmalarından biri Sırp. Diğer toluluklardan danışmanlar yok.

Kısacası söylemek istediğim Sırplar, bir nevi  tarihi eser olarak devlet koruması altına alınmış  muamele görüyor.  Bunu hem Kosovalı kurumlar hem de uluslararası kurumlar yapıyor.

Şimdi sorarım bu ayrımcılık değil de nedir!  Üstelik, bir taraftan Kosova toplumu ile entegre olmayı pek önemsemeyen Sırplar, diğer taraftan Kosova toplumu ile entegre olmuş ya da bu doğrultuda gayret gösteren diğer azınlık toplulukları.

Bu nasıl bir çelişkidir. Sırpları ön planda tutmak diğerlerini de önemsiz olarka görmek, hangi hakka ve adalete hizmet eder ?

Ela Kasap

26.05.2012

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

Bir Yıl Önce Tam Bugün

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............