a
" alt="b">
" alt="b">

BİNLERCE KİŞİNİN KATILIMIYLA GÖZYAŞLARI İÇERİSİNDE TOPRAĞA VERİLDİ

Kosova’nın ilk Türk kadın siyasetçi ve eğitimcilerinden olan Müveddet Bako, Kosova’da geçirdiği trafik kazası ardından Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nın gönderdiği özel ambulans uçakla kaldırıldığı Ankara Atatürk Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetmişti. Kaldırıldığı Ankara Atatürk Araştırma Hastanesi’nde bir hafta yoğun bakımda kalan Bako, dün hayatını kaybetmişti. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı desteğiyle dün akşam özel ambulans uçakla Kosova’ya naşı getirilen Müveddet Bako ve kız kardeşi bugün toprağa verildi. Prizren’deki Terzi Mahalle Camisinde kılınan cenaze namazı ardından Müveddet Bako ve aynı araçta bulunan kardeşi aile mezarlığına defnedildi. Bako’yu çok sayıda üst düzey yetkili yanı sıra binlerce öğrencisi uğurladı. 

Bako İçin Düzenlenen Anma Töreninde Gözyaşları Sel Oldu

Eski Yugoslavya döneminde Kosova’da Türklüğün yaşatılmasında büyük uğraşlar veren Bako, için bugün düzenlenen anma törenine Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Kosova Meclis Başkan Yardımcısı Enis Kervan, KDTP milletvekilleri ile uzun yıllar Türk eğitiminde birlikte çalıştığı meslektaşları katıldı. Prizren’deki Türk Dernekleri Evi’nde düzenlenen anma töreni saygı duruşu ve okunan dualarla başladı. Törenin açılış konuşmasını yapan KDTP Prizren Şubesi Başkan Levent Buş, Bako’nun aydın kişiliği ve Türklük için verdiği mücadeleden bahsetti. Ardından Kosova Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Ferhat Aşıkferki, Bako’nun hayat hikayesi ile gerçekleştirmiş olduğu çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Yağcılar; “Bako, Kosovalı Türk kadınına örnek oldu”

Törende bir konuşma yapan Mahir Yağcılar, gözyaşlarına engel olamadı. Yağcılar, Müveddet Bako’nun Kosova Türk toplumundaki bayanlara örnek bir kişilik olduğunun ve merhumenin mesleğini en iyi bir şekilde gerçekleştirdiğini söyledi. Türkiye’de bugün eğitim gören öğrencilerin Türkiye’de burslu eğitim görmeleri için 20 yıl önce Müveddet Bako’nun girişimleriyle gerçekleştirdiğini söyleyen Yağcılar, “Kosova Türk toplumu çok değer bir aydınını kaybetmiştir” ifadelerini kullandı. Törene katılan eğitimci meslektaşları da Bako’nun Türk siyasetine olduğu gibi Türk eğitimine de büyük katkıları olduğunu söylediler.

Törende bir konuşma yapan yeğeni Reşat Bako, halalarını her zaman anne gibi gördüğünü belirtirken, Müveddet halası ve aynı zamanda öğretmeninin son nefesinde de öğretmekten vazgeçmediğini ve organ bağışında bulunarak nasıl davranmamız gerektiği konusunda örnek olduğunu söyledi.

Çok Sevdiği Türkiye’sine organlarını bağışladı

Türkiye’de tedavi gören Bako, ölmeden önce organlarını bağışladı. Yeğeni halası Bako’nun bağışladığı organların 5 kişiye nakil edildiğini söyledi.

Hayatını Türklüğe adadı

 Kosova’nın tek Türk partisi olan Türk Demokrat Partisi (TDB), şu anki ismiyle Kosova Demokratik Türk Partisi’nin (KDTP) kurucularından ve ilk genel başkanı olan Bako, uzun yıllar Türk eğitiminde çalıştı. Aynı zamanda Kosova Türk Öğretmenler Derneği başkanlığını da yürüten Bako, geçen dönem Prizren Belediyesi’nde KDTP meclis üyesiydi./E.Tabak/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

YEREL SEÇİMLERDEN ÖNCE OLAĞANÜSTÜ SEÇİMLER YOK

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............